CCI
0

Skupština ZDK najviše se bavila poslom iz 2008.

FENA
Prema podacima koje su prezentirali predstavnici Centara civilnih inicijativa (CCI), Vlada Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci 2009. godine većinom se bavila zaostalim poslom iz 2008.

Skupština ZDK-a u spomenutom periodu realizirala je upola manje mjera nego 2008. godine, prema istom izvoru.

"Rad Vlade i Skupštine ZDK u 2009. karakteriše veoma mali broj planiranih i donesenih zakona u odnosu na ranije godine, kao i pad procenta realizacije programa rada. Za razliku od prošle godine, kada je Vlada Programom rada planirala donošenje 17 prijedloga zakona, u ovoj godini broj planiranih zakona smanjen je na 11, od čega je šest preneseno iz 2008. godine kao nerealizovano", izjavio je Rasim Džeko, predstavnik Centara civilnih inicijativa.

Analizirajući rad Skupštine ZDK, Džeko je rekao da je vidljivo da se Skupština najviše bavila izvještajima, koji predstavljaju 25 posto ukupno obrađenih stavki.

"Najviše je izvještaja odnosno mjera kojim se ne može direktno utjecati na poboljšanje uslova života građana ovog kantona“, izjavio je Rasim Džeko, predstavnik Centara civilnih inicijativa.

Prema podacima do kojih je došao CCI, prosječna mjesečna primanja po poslaniku u Skupštini ZDK u prvih šest mjeseci 2009. iznose 6.200 KM, dok su u istom periodu prosječna primanja ministara iznosila 3.220 KM.