Ne izgubiti fokus
85

Skupština Vijeća Evrope pozvala EU da podrži zamah Zapadnog Balkana, ali i zemlje da počnu raditi

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) pozvala je Evropsku uniju da pruži novi podsticaj procesu proširenja na Zapadni Balkan.

"Imperativ je da se ne izgubi fokus na Zapadnom Balkanu, čak i ako se u međuvremenu pojavila potreba da se podrže evropske aspiracije drugih zemalja, poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije", naglasili su parlamentarci.

Rezolucija usvojena na plenarnoj sjednici zasnovana je na izvještaju Jorgosa Papandreua (Grčka).

Napominje da je od Solunskog samita između Zapadnog Balkana i Evropske unije 2003. godine neuspjeh da se adekvatno nagradi napredak "smanjio politički zamah i javni entuzijazam", te da je evropska vizija izgubila sjaj, ustupajući mjesto etnonacionalizmu.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope je pozvala vlasti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Kosova "da se bez odlaganja pozabave otvorenim izazovima", a posebno da poboljšaju političku kulturu kako bi se osigurala saradnja između političkih institucija i snaga.

"Ojačati efikasnost i nezavisnost pravosuđa, poboljšati funkcionisanje javne uprave, pojačati borbu protiv korupcije, suzdržati se od zapaljivog diskursa, uključujući i na etničkoj osnovi, štiti prava nacionalnih manjina i slobodu medija i promovišu pomirenje", navodi se.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope smatra da bi Vijeće Evrope, oslanjajući se na svoju stručnost, trebalo da "udvostruči svoje napore" i da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ispune kriterije proširenja EU i da zajedno sa EU igraju veću ulogu u promovisanju efektivne regionalne saradnje uz normalizaciju odnosa i rješavanje bilateralnih sporova.