Cjelodnevna sjednica
0

Skupština USK usvojila budžet za 2017. u iznosu 218,9 miliona KM

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon cjelodnevnog zasjedanja i brojnih pregovora, Skupština Unsko-sanskog kantona večeras je usvojila budžet kantona za 2017. godinu u iznosu od 218,9 miliona KM.

Pod pritiscima skoro svih sindikata budžetskih korisnika i činjenice da je danas isticao rok o privremenom finansiranju kantona, Skupština Unsko-sanskog kantona večeras je sa 21 glasom "za" usvojila budžet kantona za 2016. godinu.

Na prvobitni Prijedlog budžeta Vlade uloženi su brojni amandmani, a prihvaćeni su neki od njih, što je vjerovatno i bio razlog za prihvatanje budžeta od nekih opozicionih zastupnika.

"Bilo je puno amandmana gdje su zastupnici tražili podršku prema lokalnim zajednicama i mi smo jedan dio prihvatili, dok neke nismo jer jednostavno nisu bili provodivi", rekao je nakon sjednice Husein Rošić, premijer USK.

Na prihvatanje budžeta od opozicionih zastupnika svakako su utjecali pritisci i sindikata budžetskih korisnika koji su prijetili protestima i štrajkovima ukoliko se budžet ne usvoji, a Sindikat policije danas je održao štrajk upozorenja.

Za budžet je glasalo 10 zastupnika SDA, 3 SBB-a, 3 SDP-a, 3 DF-a i 2 Laburističke stranke, dok za budžet nije glasalo 7 zastupnika A-SDA, 1 SDP-a i 1 DNZ-a. Iako je omjer pozicije i opozicije do sada bio 15:15, večeras se promijenio u 21:9, a da li će se tako i zadržati, saznat ćemo vjerovatno veoma brzo, budući da je već naredne sjednice najavljena nova sjednica Skupštine.