Vanredna sjednica
57

Skupština USK konačno razmatra enormna zapošljavanja u javnim institucijama

M. N.
Foto: RTV USK
Foto: RTV USK
Zastupnici Skupštine Unsko-sanskog kantona održat će danas vanrednu sjednicu na kojoj će se konačno naći Informacija o zapošljavanju u 2019. godini, kako su SDA, Pomak i DF tražili već mjesec. Zbog ovog dokumenta nisu održane dvije sjednice, a USK nije dobio ni budžet niti odluku o privremenom finansiranju.

Neslaganje predstavnika klubova i nepostojanje većine u Skupštini USK stvorilo je problem i na sjednici kolegija, jer, iako je dogovoren dnevni red vanredne sjednice, nije bilo dovoljno glasova za datum koji je predložio dopredsjedavajući Ramiz Halkić - 3. januar. Na kraju je on iskoristio svoje ovlasti i ipak zakazao sjednicu za petak, čemu su se protivili iz SDA.

Zastupnici iz A-SDA, SDP-a i NB-a kazali su kako je kasno čekati sljedeću sedmicu zbog odluke o utvrđivanju premija za 2020. godinu, jer, kako kažu, ne bi bilo novih uplata i sve bi kasnilo. Na vanrednoj sjednici će se razmatrati odluka o privremenom finansiranju USK za period januar - mart 2020. godine, odluka o davanju saglasnosti o privremenom finansiranju za period januar - mart 2020. godine Zavodu zdravstvenog osiguranja USK te informacija o zapošljavanju.

Iz SDA su kazali kako im 3. januar ne odgovara jer je većina zastupnika uzela slobodan dan i neće moći prisustvovati sjednici.

Podsjetimo, informacija da je u institucijama i preduzećima čiji je osnivač USK za samo 10 mjeseci zaposleno 750 osoba podigla je veliku prašinu. Mimo toga, raspisan je još 71 konkurs do sredine decembra. Vanrednoj sjednici prisustvovat će direktori preduzeća i rukovodioci institucija.

Problem je što u Skupštini USK još ne postoji jasna nova većina. Nedostaje još "jedna ruka" koja bi trebala doći iz reda Laburističke stranke. Rasim Kantarević iz ove stranke rekao je da će podržati vladu u kojoj će Laburisti imati svog ministra.