BiH
0

Skupština Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva

FENA
Prva godišnja skupština Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92.-95. godine" održana je danas u hotelu Saraj.

O radu Udruženja od osnivanja 28. februara 2007. godine pa do danas govorio je predsjednik Udruženja Sabrija Zimić.

On je prisutne roditelje obavjestio o radu i naporima koji su učinjeni da se počne sa radom na spomen obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajajeva. Također bilo je riječi i o saradnji s institucijma, pa su upućene riječi zahvale Gradu Sarajevu i gradonačelnici Semihi Borovac, Institutu za istraživanja zločina protiv čovječnosti.

Ciljevi ovog Udruženja su, istaknuto je, njegovanje sjećanja na ubijenu djecu, te je predviđeno da se osim spomenika napravi i monografija i film o ubijenoj djeci Sarajeva. Samim tim potrebno je i stvaranje baze podataka sa svim podacima. Za sada Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva raspolaže sa potpunim podacima za 400 djece.

Zimić je takođe uputio apel institucijama da se spriječi postavljanje krsta na Zlatištu.

Na Skupštini su uručene i zahvalnice, a dobili su ih Muzafer Nikšić, sekretar Udruženja, te gradonačelnica Semiha Borovac, direktor Institiuta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Smail Čekić, zatim Amra Zulfikarpašić, kantonalni ministar kulture i sporta Emir Hadžihafizbegović, Zelene beretke i hotel Saraj.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Emir Hadžihafizbegović rekao je da su ga dojmile riječi da su se roditelji izborili za spomenik svojoj djeci.

"Obećavam vam da se više nećete ni za šta izboriti, već da će te to dobiti", rekao je Hadžihafizbegović, koji je na svoj zahtjev dobio i člansku knjižicu Udruženja.

Kantonalni premijer Samir Silajdžić uz riječi saosjećanja roditeljima rekao je da Vladi Kantona ne treba nikakva zahvala, jer ova Vlada samo čini ono što je ljudski činiti. On je rekao da je Kanton osigurao sredstva za spomenik, koja su prebačena Gradu, te da će pomoći i izradu monografije i filma.

Gradonačelnica Semiha Borovac rekla je da će spomen obilježje ubijenoj djeci biti mjesto koje stalno opominje da se više nikad nikom ne desi u svijetu

On je rekao da će gradskoj upravi trebati podrška roditelja da se sve dovede do kraja. Kako navodi gardonačelnica Borovac među gradskim vijećnicima ima onih koji bi mjenjali naziv spomen obilježja. Ona je istakla da su roditelji ti koji imaju prava da odlučuju.