Stranački kadar
46

Skupština u Tuzli razmatra izvještaje o radu: Uvertira za smjenu direktora

A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) će na idućoj redovnoj sjednici, koja je zakazana za petak, razmatrati izvještaje javnih ustanova, preduzeća i agencija koje je Kantonalna vlada nedavno odbila. Shodno dosadašnjim iskustvima, odluka zastupnika mogla bi predstavljati i uvertiru u smjenu pojedinih upravnih odbora, a zatim i direktora.

Bez konkretnih obrazloženja u javnosti Vlada TK na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz SDA nedavno je odbila 16 izvještaja o radu kantonalnih organa za prošlu godinu, ali i Informaciju o stanju sigurnosti koju je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova TK.

Ovakav potez zapravo je otvorio mogućnost za smjene nadzornih odbora i direktora, o čemu će odlučivati većina u Kantonalnoj skupštini koju čini devet zastupnika iz SDA, zatim tri iz DF-a, po dva iz SBB-a, SBiH i Socijaldemokrata BiH te zastupnik Smajo Mandžić koji je nakon priključenja vladajućoj većini napustio PDA.

Vrijedi kazati da je Kantonalna vlada odbila da prihvati izvještaje Kantonalne agencije za privatizaciju, Komisije za koncesije TK, Pedagoškog zavoda TK, Odgojnog centra TK, Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo TK, Službe za zapošljavanje TK, Radio-televizije TK, Međunarodnog aerodroma Tuzla, Zaštićenog pejzaža "Konjuh" Banovići, Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost "Spreča", Veterinarskog zavoda TK, Kantonalne uprave civilne zaštite, Šuma TK, Opće bolnice "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Iz Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona za Klix.ba kažu da će poštovati raniju odluku Vlade TK o odbijanju izvještaja.

"Na posljednjem sastanku Kluba zastupnika SDA smo odlučili da u svakom slučaju podržimo odluku Vlade TK te je kristalno jasno da smo jedinstveni. Mnogo rasprave vezano za neusvajanje izvještaja će se voditi na sjednici, a zastupnici SDA i Vlada TK planiraju aktivno učestvovati", kazao je za Klix.ba predsjednik Kluba zastupnika SDA Šekib Umihanić.

Klub zastupnika SDA (Foto: D. Z./Klix.ba)
Klub zastupnika SDA (Foto: D. Z./Klix.ba)

Klub zastupnika SDA već je izvršio analizu izvještaja, a Umihanić kao jedan od njih navodi izvještaj o poslovanju Opće bolnice "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica u kojem je utvrđeno negativno poslovanje u iznosu većem od 360.000 KM u prošloj godini. Takav trend, navodi naš sagovornik, nastavljen je i u šest mjeseci ove godine.

"Također, uprava bolnice se nije pridržavala odredbi kolektivnog ugovora pri obračunu plaća iz novembra i decembra prošle godine, a u izvještaju nezavisne revizorske kuće se navodi da u takvom stanju nelikvidnosti ne smiju poduzimati preusmjeravanja novčanih transkacija, izdavanja zajmova, isplata dividende, nabavke vozila, što je rađeno u Općoj bolnici 'Dr. Mustafa Beganović' u Gračanici. Postoje i izvještaji i analiza o narušenim međuljudskim odnosima, mobingu zaposlenih, napuštanju ove ustanove od zdravstvenih profesionalaca", navodi Umihanić razloge za neusvajanje jednog od izvještaja.

Na naše pitanje da li će odbijanje izvještaja po automatizmu dovesti do smjene direktora kantonalnih organa, Umihanić ističe da će o tome odlučiti upravni odbori čije će formiranje biti jedan od narednih koraka.

"Upravni odbori će shodno svom političkom sastavu odlučiti o tome da li će doći do smjene direktora ili ne. Iskustva od ranije pokazuju da nakon smjene upravnog odbora u narednom koraku slijedi i smjena direktora, a i sada smo na putu koji je u istom pravcu", nastavlja Umihanić.

Suprotnog su stava u PDA iz koj navode da će principijelno podržati sve izvještaje o radu koji su odbijeni od Kantonalne vlade, jer to vodi do razrješenja dužnosti direktora javnih ustanova, kao i upravnih te nadzornih odbora.

Senad Alić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Senad Alić (Foto: D. Z./Klix.ba)

"PDA će podržati sve izvještaje koje je Vlada TK povukla iz skupštinske procedure, a koju je prethodni saziv Kantonalne vlade usvojio na svojim sjednicama. Dakle, izvještaji su već bili u Skupštini TK, a nova Vlada TK ih je povukla te oborila, što se pokazuje i u svim komisijama Skupštine TK, gdje nova skupštinska većina također ima većinu. Principijelno ćemo glasati za te izvještaje, jer znamo da to vodi do razrješenja direktora i nadzornih i upravnih odbora u TK nakon njihovog obaranja izvještaja", rekao je za Klix.ba Senad Alić, predsjednik Kluba zastupnika PDA.

Zastupnicima u Kantonalnoj skupštini godišnji izvještaji o radu su već dostavljeni, a iz DF-a ističu da će se o (ne)prihvatanju ovih dokumenata usaglasiti s ostatkom parlamentarne većine, ali da će prema trenutnim informacijama dobar dio njih sigurno biti odbijen.

"Određene izvještaje sam već čitao i smatram da ih treba oboriti na sjednici Skupštine TK, a tamo gdje postoji sumnja u dosadašnje malverzacije potrebno je pokrenuti istrage i mi ćemo tražiti da finansijska policija uđe u javna preduzeća i poduzme konkretne korake. Kada je riječ o glasanju, postavit ćemo se u skladu s većinom u Skupštini TK", kazao je za Klix.ba predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić.

Klub zastupnika Demokratske fronte (Foto: D. Z./Klix.ba)
Klub zastupnika Demokratske fronte (Foto: D. Z./Klix.ba)

Iz opozicione Naše stranke ističu da će za svako neprihvatanje izvještaja tražiti detaljno obrazloženje, kao što će tražiti i obrazloženje od Kantonalne vlade koja je odbila 16 dokumenata o radu kantonalnih organa za prošlu godinu.

"Materijale smo dobili i u njima nema nikakvih obrazloženja, tako da ćemo ih tražiti na sjednici. Trenutno radimo na iščitavanju izvještaja, a u četvrtak ćemo imati sastanak unutar stranke pa ćemo vidjeti detaljno kakva je situacija", kazao nam je predsjednik Kluba zastupnika Naše stranke Selim Bešlagić.

Selim Bešlagić (Foto: D. Z./Klix.ba)
Selim Bešlagić (Foto: D. Z./Klix.ba)

Na predstojećoj sjednici Skupštine TK zasigurno će biti zanimljivo pratiti oprečna mišljenja SDA i PDA, s obzirom na to da su određene direktorske pozicije, koje trenutno drži stranka Mirsada Kukića, u novoj raspodjeli pripale stranci Bakira Izetbegovića.