Rušenje demokratije?
20

Skupština u Tuzli nije prihvatila izvještaje javnih ustanova, opozicija napustila sjednicu

A. K.
Sjednica Skupštine TK je nastavljena bez opozicije (Foto: A. K./Klix.ba)
Sjednica Skupštine TK je nastavljena bez opozicije (Foto: A. K./Klix.ba)
Skupština Tuzlanskog kantona, tačnije 19 zastupnika većine danas nisu prihvatili izvještaje o radu javnih ustanova, preduzeća i agencija, s obzirom na to da su bili suzdržani ili protiv. Svoje mišljenje nisu dali iz opozicije koji su demonstrativno odlučili napustiti sjednicu.

Naime, nakon jednoiposatne pauze zastupnici su se vratili u skupštinski salu. Odmah po dolasku Klub zastupnika PDA tražio je 15-minutnu pauzu, ali njihovom zahtjevu predsjedavajući Žarko Vujović nije udovoljio.

Bio je to okidač da zastupnici SDP-a, PDA i Naše stranke napuste sjednicu, a s radom je nastavila većina koju čine SDA, DF, SBB, SBiH, Socijaldemokrati BiH te zastupnik Smajo Mandžić koji je nakon priključenja vladajućoj većini napustio PDA.

Iz opozicije navode da je danas došlo do rušenja demokratije uz nepoštivanje Poslovnika o radu, istaknuvši da je neprihvatanje izvještaja uvod u smjenu direktora, suprotno procedurama, zbog čega se mogu očekivati tužbe koje će donijeti štetu kantonalnom budžetu.

"Razumijemo skupštinsku većinu i ovu Vladu TK, odnosno da trebaju dovesti svoje kadrove na te pozicije, ali to treba biti na korektan i normalan način, po isteku mandata direktora, ili nakon utvrđivanja greške koju su napravili. Ne vode računa da će svaki direktor podnijeti tužbu za nelegalne smjene, što će biti direktan udar na budžet TK. Nedavanje pauze političkim subjektima, zastupnicima i klubovima za konsultacije sa direktorima, a zatim i zabrana njihovog obrazloženja, kao i to da se o izvještajima raspravlja u paketu, glasa pojedinačno i da direktori odgovaraju na postavljana pitanja, predstavlja silovanje demokratije", kazao je predsjednik Kluba zastupnika PDA Senad Alić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Suprotno Alićevom stavu, predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz Socijaldemokrata BiH je naglasio da je na sjednici Skupštine TK kako bi poštovao kantonalne institucije.

"Dok ja predsjedavam neću dozvoliti da se na račun nečijih hirova, bilo pojedinaca ili klubova, destruira rad Skupštine TK, raznim pauzama i slično. Zvaničan početak sjednice je kasnio zbog pauzi, a nakon toga smo otišli na jednoiposatnu pauzu. Dobro znam šta znači opstrukcija i ja je neću trpjeti", istakao je Vujović, naglasivši da svoje izvještaje direktori nisu mogli obrazlagati jer ih je većina sjednicu napustila skupa sa opozicijom.

Nakon današnje sjednice vladajućoj većini otvorena su vrata za smjenu upravnih odbora, ali i direktora u svim javnim ustanovama, preduzećima i agencijama.

"Oni su odlučili da smijene direktore i ja nemam ništa protiv toga. Ako je neko pogriješio, neka ga zakonski smjene, raspišu konkurs i imenuju nekoga drugog. Ali, ako ga smjenjuje nezakonito, neozbiljno je i to će koštati Tuzlanski kanton", rekao je predsjednik Kluba zastupnika Naše stranke Selim Bešlagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zastupnici danas nisu prihvatili izvještaje o radu za prošlu godinu Kantonalne agencije za privatizaciju, Komisije za koncesije TK, Pedagoškog zavoda TK, Odgojnog centra TK, Kantonalnog zavoda za pružanje pravne pomoći, Zavoda za javno zdravstvo TK, Službe za zapošljavanje TK, Radio-televizije TK, Međunarodnog aerodroma Tuzla, Zaštićenog pejzaža "Konjuh" Banovići, Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost "Spreča", Veterinarskog zavoda TK, Kantonalne uprave civilne zaštite, Šuma TK, Opće bolnice "Dr. Mustafa Beganović" Gračanica i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Također, odbijena je i Informacija o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona koju je sačinilo resorno ministarstvo.

"Nemam ništa protiv onoga ko je formirao parlamentarnu većinu da izvrši implementiranje izbornog rezultata i u skladu sa kapacitetima, shodno dobijenim glasovima, preuzme odgovornost. Ali me iritira način na koji to oni rade. Zamislite da se na sjednici Vlade TK obori 17 izvještaja za 45 minuta bez ijedne riječi. Danas smo došli na sjednicu da raspravljamo, a oni su nam na samom početku uzurpirali pravo da postavljamo pitanja, što se prvi put dešava od osnivanja kantona", ističe predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA Šekib Umihanić kaže da su izjave opozicije, odnosno ranije spomenuti stavovi zapravo dokaz njihove političke nezrelosti.

"Sjednicu su napustili samo zato što je kolega, predsjednik Skupštine TK predložio, a mi ostali podržali, da se zastupnički sat koji je ranije bio, premjesti na kraj, a onda su stalnim zakazivanjem pauza iscrpili to vrijeme te ponovo, po meni neopravdano tražili pauzu te demonstrativno napustli sjednicu", istakao je Umihanići potcrtao to da je na današnjoj sjednici sve urađeno po zakonu i procedurama.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Sada se ide u pravcu smjene još uvijek aktuelnih upravnih odbora, a nakon toga postavljanje novih koji će odlučiti o eventualnoj smjeni, ili ostanku direktora.

Umihanić je obrazložio da u teoriji direktor na istoj poziciji može ostati i nakon neusvajanja izvještaja. Međutim, praksa od ranijih godina pokazala je suprotno.

Skupština TK danas je prihvatila i prijedloge Mahira Mešalića iz DF-a i Bege Gutića iz SDA da se u institucije pošalju Finansijska policija i Budžetska inspekcija.