BiH
0

Skupština TK razmatrala stanje u tvornici obuće "Aida"

FENA
Skupština Tuzlanskog kantona razmatrala je jučer Analizu stanja u Tvornici obuće "Aida" Tuzla sa programom restruktuiranja.

S tim u vezi prihvaćeni su zaključci prema kojima bi ovu analizu trebalo dopuniti rješenjima koja se odnose na trenutne uvjete i probleme u tvornici, uz prijedloge poslanika i predstavnika sindikata.

S obzirom na to da se Tuzlanski kanton finansira na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, moguće je na nivou iz 2008. godine osigurati sredstva za subvencioniranje javnih i privatnih preduzeća.

Kako bi ovo moglo biti realizovano nužno je, jer su računi "Aide" blokirani, osigurati protok finansijskih sredstava u skladu sa ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmom "Irac".

Uz ovo, jednim od zaključaka traži se da menadžment, sindikat i Nadzorni odbor postignu dogovor kako bi mogao biti ostvaren određen obim mjesečne prozvodnje, što je i uvjet za mjesečnu subvenciju u iznosu od 60 do 70 hiljada KM.

Predstavnik sindikata je nakon predloženih zaključaka pitao kako će radnici preživjeti, te šta je sa jednokratnom pomoći.

Dio poslanika je smatrao kako predloženi zaključci neće biti dovoljni za pokretanje proizvodnje. Zaključci su, ipak, jednoglasno prihvaćeni.

Skupština Tuzlanskog kantona je primila k znanju Informaciju o davanju saglasnosti Vlade Tuzlanskog kantona u vezi sa Aneksom ugovora o zalogu nepokretne imovine u firmi GIKIL Lukavac. Prema onome što je rečeno peta koksna baterija stavlja se pod hipoteku, kako bi se na taj način prevazišle posljedice koje ova kompanija trpi zbog globalne finansijske krize.