{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština TK: Peta parlamentarna većina u tri godine i 28. ministar

14.11.2013. u 13:12
0
24
Skupština TK: Peta parlamentarna većina u tri godine i 28. ministar
0
Skupština TK: Peta parlamentarna većina u tri godine i 28. ministar
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Zvuči pomalo nevjerovatno, ali u Skupštini TK formirana je peta parlamentarna većina u posljednje tri godine, dok će u radu Vlade TK na čelu sa Seadom Čauševićem učestvovati i 28. ministar.
SDP je u Tuzlanskom kantonu odlučio iz vladajuće koalicije eliminisati NS Radom za boljitak i BPS SH, a "klimavu" većinu u Skupštini TK osigurao im je Zoran Jovanović, koji je ne tako davno istupio iz SDP-a i prešao u samostalne poslanike.

U međuvremenu je Jovanović postao član SDU-a, ali je isključen iz te stranke na posljednjoj sjednici Kantonalnog odbora. Iz koalicije je izašao BPS SH, koji je u maju 2013. godine spriječio pad Čauševićeve vlade tako što se "pet do 12", umjesto koaliciji sa SDA priklonio SDP-u.

U koaliciji sa SDP-om ostali su Stranka za BiH, HDZ BiH i Zoran Jovanović, odnosno 18 od 35 poslanika u Skupštini TK. No, sudeći prema najavama iz SDA, u toku su pregovori o formiranju nove parlamentarne većine. Ko i sa kim za sada je tajna.

Nova parlamentarna većina smijenila je ministra industrije Željka Knežičeka, ministra poljoprivrede Edina Ajanovića i ministra za rad i socijalnu politiku Samira Ništovića. Resor industrije preuzima Zvonimir Iveljić, poljoprivrede Sead Hasić, a socijalne politike Emir Hujdurović.

Smjene se u posljednji tren spasila ministrica zdravstva Nermina Hadžigrahić, koja je iz BPS SH prešla u Stranku za BiH, baš kao i nešto prije poslanik Džemal Jukan. Zanimljivo je da je novi ministar poljoprivrede Sead Hasić, u Vladi TK Seada Čauševića do 2013. godine bio ministar za rad i socijalnu politiku.

Na političkoj sceni u TK očito je sve moguće, stvaraju se i raskidaju koalicije preko noći, a građani su u sve težem položaju jer je broj nezaposlenih davno premašio broj zaposlenih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: