BiH
187

Skupština TK imenovala novu Vladu TK, premijer Bego Gutić najavio reforme

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini TK imenovali su danas novu Vladu TK na čelu sa Begom Gutićem (SDA), nekadašnjim ministrom unutrašnjih poslova i načelnikom PU Banovići i Lukavac.

U uvodnom ekspozeu premijer Bego Gutić naveo je kako će u narednom periodu biti bolnih, ali spasonosnih reformi. Naveo je kako će se Vlada TK zalagati za ekonomsku autonomiju TK, odnosno težit će da TK upravlja svojim prirodnim resursima, a insistirat će i na pravičnijoj raspodjeli javnih prihoda.

“Svakako treba istaći da će u Tuzlanskom kantonu biti blizu dvije milijarde KM investicija koje će biti utrošene u realizaciju projekata TE Banovići i cementare te bloka 7 TE Tuzla. U trećoj i četvrtoj godini našeg mandata, ako istrajemo u našim prioritetnim ciljevima, ubilježit ćemo smanjenje nezaposlenosti i pozitivan privredni rast", rekao je premijer Bego Gutić.

Vladu TK sačinjavaju kadrovi koalicionih partnera SDA, Demokratske fronte, NS Radom za boljitak i BPS SH. Novi ministar unutrašnjih poslova je Alen Gadžo, pravosuđa i uprave Jovan Stojanović, obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović, prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Ferhatović, finansija Jakub Suljkanović, industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, trgovine, turizma i saobraćaja Edin Ajanović, zdravstva Elvis Bektić, rada i socijalne pravde Admir Huskanović, razvoja i poduzetništva Mirela Đaković, boračkih pitanja Fahrudin Skopljak i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Abdulah Zukić.

Nakon imenovanja Vlade TK zastupnici u Skupštini TK počeli su raspravu o dugoročnom zaduženju Tuzlanskog kantona kako bi se “pokrio” budžetski deficit.

U vrijeme održavanja Skupštine TK ispred BKC-a su se okupili obespravljeni radnici, a njihovi sindikalni predstavnici su na zasjedanje ušli nakon što je premijer Gutić iznio ekspoze o radu.