BiH
0

Skupština Srbije: Zabava i izrugivanje umjesto minute šutnje

FENA
Srbijanska skupština odbila je u utorak minutom šutnje odati počast žrtvama režima Slobodana Miloševića a prijedlog je podnijela Ljiljana Nestorović iz zastupničkog kluba "Za evropsku Srbiju".

Pošto njen prijedlog nije prihvaćen, Nestorović je sama pozvala na minutu šutnje u spomen na ubijenog nekadašnjeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića i sve ostale žrtve Miloševićevog režima no većina poslanika, kako iz vladajućih tako i opozicije, nije ustala već su se zabavljali i rugali tako da je ustalo samo troje zastupnika iz kluba "Za evropsku Srbiju".

Nestorović je podsjetila da je 28. marta 2003. na Fruškoj Gori pronađeno tijelo Ivana Stambolića koji je ubijen 2000. godine.

Beogradski Radio B 92 podsjetio je da je šokantna slika tijela koje je izvađeno iz jame s krečom tada obišla svijet. Istraga je utvrdila da je motiv tog ubistva bio politički kako bi Stambolić bio uklonjen kao mogući kandidat na predsjedničkim izborima 2000. godine. Osuđeni su samo izvršitelji ubistva ali ne i nalogodavci, komentarisao je Radio B 92.

U Skupštini Srbije u ponedjeljak je minuta šutnje zbog smrti haškog optuženika Slobodana Miloševića održana - dva puta.