BiH
0

Skupština sindikata Mittal Steel Zenica razmatra mogućnost stupanja u štrajk

FENA
Predsjednik Sindikata Mittal Steel Zenica Islam Imamović izjavio je danas Feni da je Glavni odbor Sindikata ove kompanije donio odluku o sazivanju vanredne Skupštine na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o štrajku.

Posljednjih dana nije bilo novih kontakta s predstavnicima menadžmenta i Sindikat će do sjednice koja je zakazana za 10. juli provesti anketiranje i pojedinačno izjašnjavanje svojih članova o organizovanju štrajka.

"Ako poslodavac smatra da trebamo nastaviti pregovore o cijeni satnice i ostalim otvorenim pitanjima, onda neka nas pozove i mi smo odmah spremni nastaviti pregovore. Aneks ugovora kojim se regulišu sporna pitanja trebao bi biti usaglašen i potpisan do 31. jula.", kaže Imamović.

Sindikat i poslovodstvo Mittal Steel Zenica prekinuli su pregovore nakon što se nisu uspjeli dogovoriti o cijeni satnice. Sindikat je na pregovorima tražio povećanje cijene satnice s dvije KM na 2,5 KM, dok je poslovodstvo ponudilo povećanje plaće od pet posto, odnosno da satnica bude 2,10 KM.

"Za Sindikat je takav prijedlog neprihvatljiv jer je plan proizvodnje u ovoj godini veći za 200.000 tona, povećane su cijene proizvoda, došlo je do rasta troškova života od sedam posto, smanjen je broj radnika, a kompanija je prošlu godinu završila s dobitkom od 25 miliona KM.“, naglašava Imamović.