BiH
0

Skupština RS usvojila rješenja za novu himnu

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć Nacrt ustavnog zakona o dopuni Ustavnog zakona koji se odnosi na himnu tog bh. entiteta za koju su ravnopravno predložena dva rješenja.

Iako su bošnjački poslanici u Skupštini RS-a bili protiv predloženih rješenja koja nose naziv "Moja Republika" autora Mladena Matovića i "Majko zemljo" čiji je autor Dušan Šestić, ovaj nacrt zakona prihvaćen je glasovima većine poslanika.

Primjedbe bošnjačkih poslanika odnose se na tekst himne u kojem se o RS-u govori kao jedinoj zemlji i otadžbini, što implicira da je RS država, a ne entitet BiH.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić potvrdio je da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ukoliko i u prijedlogu budu usvojena spomenuta rješenja, te predložio da se ona vrate na doradu.

Protiv su se izjasnili i poslanici SDS-a i SRSRS-a koji smatraju da treba zadržati raniju himnu RS-a "Bože pravde“, koju je osporio Ustavni sud BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a, koji je predsjednik Komisije za simbole RS-a, Igor Radojičić ocijenio da ne stoje navodi da se nazivima himni "Moja Republika“ i "Majko zemljo“ vrši povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

On je dodao da ukoliko nekoga "vrijeđa naziv RS onda on ima problem sa Ustavom BiH i ustavnim uređenjem ove zemlje, a ne himnom“.

Radojičić tvrdi i da do sada nije zabilježen slučaj osporovanja simbola, ali da je to dio bh. stvarnosti, kao i da je vrlo čudna kombinacija da su protiv himne bili poslanici SDA, SDS-a, Stranke za BiH i SRS-a RS-a, ali iz različitih razloga.

Najavljeno je i da će u petak Komisija za simbole RS-a na svojoj posljednjoj sjednici odlučivati o dva ponuđena ravnopravna rješenja za novu himnu RS i, ako uspije utvrditi konačan prijedloga, on će biti upućen na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a.

Parlament RS-a danas nastavlja rad razmatranjem preostalih tačaka, među kojima je i informacija o prodaji naftog sektora RS-a.