BiH
0

Skupština RS: Sutra o saradnji s haškim sudom

FENA
Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će 26. marta u nastavku sjednice Izvještaj o saradnji institucija Republike Srpske s Haškim tribunalom od 1. oktobra do 31. decembra 2007.

U ovom izvještaju se navodi da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a svoje aktivnosti intenzivno usmjerilo na lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju osoba koje traži Haški tribunal, ali se u dokumentu nijednom ne spominju njihova imena.

Ističe se da su se te aktivnosti preduzimale u saradnji s partnerskim institucijama BiH, EUFOR-a, NATO-a, Srbije, Crne Gore i istražiocima Haškog tribunala.

U okviru ovih aktivnosti MUP RS-a je u spomenutom periodu vršilo stalne i povremene opservacije 13 lokaliteta na području općina Kotor-Varoš, Banja Luka i Laktaši, a radi pribavljanja dokaza o boravku osoba koje traži Tribunal ili saradničko-pomagačkoj mreži tih osoba. Lokacije su ranije, kroz operativne radnje, određene kao sigurnosno interesantne.

U izvještaju se još dodaje da je saslušano, samostalno ili u saradnji s pripadnicima OBA/OSA BiH 17 oosba, od kojih neke i više puta, na okolnosti njihove eventualno pomagačke uloge u skrivanju optuženih, zatim da je izvršen pretres sedam stanova i više kancelarija na području općina Pale i Sokolac radi prikupljanja dokaza o kretanju haških optuženika pri čemu je izuzeta određena dokumentacija, računari, mobilni telefoni i drugo.

Na dnevnom redu sjednice parlamenta su i nacrti zakona o muzejskoj djelatnosti, o Privrednoj komori RS-a, o elektronskom potpisu, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Nacrt zakona o finansiranju političkih stranaka iz budžeta entiteta, grada i općine.

Pred poslanicima će se naći i Orijentacioni program rada Narodne skupštine RS-a za ovu godinu, Informacija o primjeni i efektima novog modela organizacije inspekcijskih službi u RS-u, a trebalo bi i da daje saglasnost na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ombudsmana i na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugim primanjima ombudsmana RS-a.