|

Skupština RS odlučila da anketni odbor utvrdi detalje slučaja Dragičević

Skupština RS odlučila da anketni odbor utvrdi detalje slučaja Dragičević
3
F
FENA
11.5.2018. u 07:56
21
komentara
3

dijeljenja
Skupština RS odlučila da anketni odbor utvrdi detalje slučaja Dragičević
Narodna skupština RS-a usvojila je u četvrtak navečer više zaključaka u vezi s daljim postupanjem nadležnih institucija u vezi s slučajem smrti banjalučkog mladića Davida Dagičevića, o kojem je vođena cjelodnevna rasprava u entitetskom parlamentu.
Usvojena je i odluka o formiranju anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevatnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, a na čelu anketnog odbora bit će Borislav Borebović (PDP).

Usvojeno je 13 zaključaka stranaka vladajuće većine u kojima Narodna skupština traži odlučnu i beskompromisnu aktivnost nadležnih na potpunom rasvjetljavanju svih činjenica da bi bile otklonjene sve nedoumice i nejasnoće i zadovoljena pravda.

"U tome Narodna skupština posebno vidi ulogu i odgovornost Tužilaštva i traži da se sa MUP-om krajnje zakonito razmotre sve činjenice, pronađu nove i izađu u javnost sa stepenom dostignutim u rasvjetljavanju predmeta", dodao je Višković.

Narodna skupština traži da se ubrza istraga, ali ne na račun zakonitosti, i da se što prije javnosti saopće rezultati.

Zaključak je i da parlament duboko žali zbog slučaja Dragičević i podržava svaki vid komunikacije sa porodicom i njeno uključenje u rasvjetljavanje slučaja. Skupština razumije zabrinutost građana i podrušku porodici, te zahtjev da se dođe do svih detalja koji će doprinijeti rasvjetljavanju činjenica.

Narodna skupština odbacuje svaki vid politizovanja tragičnog slučaja i traži od političkih partija da se ne politizuju skupovi koji se održavaju, da se pojedinci iz političkih partija izdignu iznad političkih interesa i uzdrže od bilo kakvih komentara koji se odnose na tok istrage.

Također, očekuje od svih građana koji imaju bilo kakva saznanja koja doprinose rasvjetljavanju činjenica da ih saopće nadležnim organima i poziva da se putem društvenih mreža podrže nadležni ograni koji su mjerodavni da slučaj dovede do kraja.

Naroda skupština traži od nadležnih organa da se, ukoliko su uočeni određeni propusti pojedinca u organima koji su učestvovali u predmetu, utvrdi njihova individualna odgovornost i preduzmu zakonom utvrđene mjere, podrazumijevajući i političku.

"Skupština razumije skupove kao što su ovi u Banjaluci i poziva da se vodi računa da se održavaju u skladu sa zakonom, bez politizacije i manipulacija. Predlažemo i da Skupština traži od Vlade da se pristupi izmjeni propisa kojim je regulisano da se postupak traženja nestalih lica radi odmah nakon prijave nestanka", navodi se u zaključku.

Beživotno tijelo 21-godišnjeg Davida Dragičevića pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjaluci. Iako je policija u prvim informacijama sumnjala u zadesnu smrt, porodica to ne prihvata i smatra da je ubijen.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...