BiH
0

Skupština RS: Nova tačka "Pitajte premijera"

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a imat će priliku da postavljaju pitanja predsjedniku Vlade o svim aktuelnim pitanjima u RS-u. Pitanja će se moći postavljati cijeli sat, a odgovore će isključivo davati premijer.

Ovo je jedna od novina koje se uvode nakon što su danas prihvaćene izmjene i dopune Poslovnika Skupštine RS-a, kojima je predviđeno da na svakoj trećoj redovnoj sjednici, umjesto dosadašnjeg "aktuelnog časa", u okviru prve tačke dnevnog reda postavljaju pitanja predsjedniku Vlade.

Usvojenim izmjenama omogućava se i formiranje poslaničkih klubova od pripadnika različitih stranaka ili izbornih lista i sprječava da poslanik iz jedne partije bude samo formalno član drugog kluba poslanika, kako bi se vještački napravio dodatni poslanički klub, a stvarno je član poslaničkog kluba koji je obrazovala stranka čiji je član.

Poslanici Narodne skupštine RS-a su prije okončanja današnjeg zasjedanja usvojili i informacije o provođenju Omladinske politike RS-a u 2006. godini, programu omladinske politike za 2007. i programu razvoja sporta od 2004. do 2008.

Naredno skupštinsko zasjedanje i posljednje prije ljetnjeg odbora najvjerovatnije će biti održano 16. jula.