BiH
0

Skupština RS-a: Vlada povukla Zakone o plaćama zvaničnika

FENA
U Banjoj Luci je oko 15.00 sati počela redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), a na početku sjednice Vlada je s dnevnog reda povukla nekoliko prijedloga zakona kojima se regulira pitanje plaća zvaničnika RS-a.

Povučeni su Prijedlog zakona o plaćama izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih osoba u Skupštini i Vladi RS-a, organima uprave, sudovima, tužilaštvima i pravobranilaštvu, zatim Prijedlog zakona o plaćama zaposlenih u prosvjeti i kulturi RS-a, te Prijedlog zakona o plaćama ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama sudija i tužilaca.

Poslanici SDS-a zatražili su da se u dnevni red uvrsti i rasprava o izgradnji autoputa Banja Luka-Gradiška, što je podržao i poslanik SRS RS-a Milanko Mihajlica i da se raspravlja o prodaji naftne industrije i Rudnika i Termoelektrane Gacko te o izvještaju o izgradnji zgrade Vlade RS-a.

Opozicija je iznijela primjedbe i na činjenicu da je Vlada s dnevnog reda povukla i Nacrt budžeta RS-a za 2008.godinu, a u toku je rasprava o predloženom dnevom redu.

Poslanici bi prema dnevnom redu trebalo da se izjasne o Prijedlogu odluke za izmjenu Ustava RS-a donošenjem amandmana, a predviđeno je da se izmjene odredbe entitetskog Ustava koje nisu usklađene s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i njenim protokolima, Konvencijom o pravima djeteta i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i odredbe koje je neophodno uskladiti s faktičkim stanjem.

Između ostalog, iz Ustava RS-a brisala bi se smrtna kazna, Banja Luka bi i zvanično postala glavni grad RS-a, a reguliralo bi se i pitanje prijenosa nadležnosti s entiteta na državni nivo.

Prijedlog odluke o izmjeni Ustava pripremio je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a.

Skupština RS-a bi, prema predloženom dnevnom redu, trebalo da po hitnom postupku razmatra i Prijedlog zakona o uslovima i načinu izmirenja obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u RS-u.