|

Skupština RS-a u ponedjeljak o odlukama visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlaštenja

Skupština RS-a u ponedjeljak o odlukama visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlaštenja
0
F
FENA
24.10.2007. u 12:43
0
komentara
0

dijeljenja
Skupština RS-a u ponedjeljak o odlukama visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlaštenja
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati najnovije odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka bit će održana u ponedjeljak 29. oktobra u Banjoj Luci, odlučio je danas Kolegij entitetskog parlamenta.
Zaključeno je da se razmatra samo jedna tačka na prijedlog poslaničkog Kluba SNSD-a, a koja nosi naziv - Utvrđivanje stava Narodne skupštine o odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik i zahtjevi od 19. oktobra o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, te za izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, s prijedlogom rezolucije o postupcima i djelovanju visokog predstavnika i s inicijativom za ukidanje njegovih bonskih ovlaštenja.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je novinarima da na dnevni red nisu uvršene kovertirane ostavke predstavnika SNSD-a u izvršnim organima vlasti jer je to stranačko pitanje, te stoga entitetski parlament može da ima određene stavove i zaključke, ali nema formalne ingerencije da nekome usvoji ostavku.

Kada su u pitanju bonska ovlaštenja visokog predstavnika i zahtjev za njihovo ukidanje, Radojičić je priznao da jedino Upravni odbor Vijeća za implemetaciju mira ima nadležnost da preispita ili ukine te ovlasti.

Potvrdio je da u Skupštini RS-a još nisu stigla najavljena pravna tumačenja odluke visokog predstavnika od petka.

Posebna sjednica u ponedjeljak bit će održana nakon 15. redovne sjednice na kojoj su dvije tačke, koje će predlagači povući, najavio je Radojičić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.