{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština RS-a u ponedjeljak o odlukama visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlaštenja

F
24.10.2007. u 12:43
0
0
Skupština RS-a u ponedjeljak o odlukama visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlaštenja
0
Skupština RS-a u ponedjeljak o odlukama visokog predstavnika i ukidanju bonskih ovlaštenja
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati najnovije odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka bit će održana u ponedjeljak 29. oktobra u Banjoj Luci, odlučio je danas Kolegij entitetskog parlamenta.
Zaključeno je da se razmatra samo jedna tačka na prijedlog poslaničkog Kluba SNSD-a, a koja nosi naziv - Utvrđivanje stava Narodne skupštine o odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik i zahtjevi od 19. oktobra o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH, te za izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, s prijedlogom rezolucije o postupcima i djelovanju visokog predstavnika i s inicijativom za ukidanje njegovih bonskih ovlaštenja.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je novinarima da na dnevni red nisu uvršene kovertirane ostavke predstavnika SNSD-a u izvršnim organima vlasti jer je to stranačko pitanje, te stoga entitetski parlament može da ima određene stavove i zaključke, ali nema formalne ingerencije da nekome usvoji ostavku.

Kada su u pitanju bonska ovlaštenja visokog predstavnika i zahtjev za njihovo ukidanje, Radojičić je priznao da jedino Upravni odbor Vijeća za implemetaciju mira ima nadležnost da preispita ili ukine te ovlasti.

Potvrdio je da u Skupštini RS-a još nisu stigla najavljena pravna tumačenja odluke visokog predstavnika od petka.

Posebna sjednica u ponedjeljak bit će održana nakon 15. redovne sjednice na kojoj su dvije tačke, koje će predlagači povući, najavio je Radojičić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: