BiH
0

Skupština RS-a sutra razmatra odluke visokog predstavnika

FENA
Posebno zasjedanje Narodne skupštine na kojem će se raspravljati o stavovima Vlade RS-a povodom posljednjih nametnutih odluka visokog predstavnika sazvano je za ponedjeljak, 28. decembra, u Banjoj Luci.

Entitetska vlada traži od parlamenta stav o djelovanju visokog predstavnika, kao i da se putem referenduma građanima RS-a omogući da iznesu svoje mišljenje o tome da li treba, navodi se u pripremljenoj informaciji, prihvatati odluke visokog predstavnika u prekoračenju mandata koji po Aneksu 10 zavisi i od RS-a kao strane potpisnice tog i svih drugih aneksa Dejtonskog sporazuma.

Uz protivljenje Inzkovoj odluci, kojom je, između ostalog, mandat stranim sudijama i tužiocima koji rade na predmetima ratnih zločina produžen za još tri godine, Vlada ističe da je, osim ustavnih i zakonskih odredbi, obavezuju i stavovi Narodne skupštine RS-a izraženi zaključcima od 1. oktobra ove godine prema kojima će parlament RS-a zakazati javno izjašnjavanje u slučaju da visoki predstavnik nastavi s pokušajima nametanja akata.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko upozorio je nedavno tokom posjete Banjoj Luci da bi raspisivanje referenduma bio antidejtonski čin i da bi odbijanje ovlaštenja koja su data visokom predstavniku predstavljalo ozbiljno kršenje kako Dejtonskog mirovnog sporazuma tako i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

U pitanju su najviši nivoi međunarodnog prava - rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i ukazao da bi odbijanje tih osnovnih principa značilo „povesti RS na put pravne neizvjesnosti“.

Visoki predstavnik Valentin Inzko je 14.decembra nametnuo odluku o produženju mandata stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina na još tri godine, zatim odluku o Statutu Grada Mostara te je produžio mandat članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.