BiH
0

Skupština RS-a sutra o statusu Brčko Distrikta

FENA
Narodna skupština RS-a trebalo bi da sutra u nastavku posebnog zasjedanja u Banjoj Luci utvrdi stav o ustavnom položaju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u Ustavu BiH, radi okončanja režima supervizije i arbitraže.

Pred poslanicima će se naći informacija koju je pripremila entitetska vlada u vezi s aktivnostima na rješavanju konačnog položaja Brčko Distrikta.

U tom dokumentu se ističe da je Vijeće ministara usaglasilo poseban amandman na Ustav BiH u kome se kaže da je Brčko Distrikt pod suverenitetom BiH u nadležnostima koje proizilaze iz državnog Ustava, da je u u zajedničkoj svojini entiteta (kondominium), kao i da je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlašćenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala.

Prema tekstu amandmana, Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kom sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko Distrikta koji se može javiti između „jednog ili više entiteta“ i Distrikta po Ustavu BiH i odlukama Arbitražnog tribunala.

Cilj amandmana jeste da se osigura Ustavnom sudu BiH nadležnost da odlučuje u bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom konačnog statusa i uređenja Brčko Distrikta, koji se može javiti između entiteta.

Precizirano je koliko je članova Skupštine Brčko Distrikta potrebno da budu validni podnosioci zahtjeva pred Ustavnim sudom

Svaki takav spor također može pokrenuti većina poslanika Brčko Distrikta, koja uključuje najmanje petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda, navodi se u Informaciji Vlade o aktivnostima na rješavanju konačnog položaja Distrikta.

Imajući sve ovo u vidu, navedenim tekstom amandmana bi se garantovala “trajnost institucija Distrikta” kako je to formulirana obaveza za obavještavanje Tribunala.

Ustavnim amandmanom Distrikt Brčko bi za ovlašćenja i status koja ima po Konačnoj arbitražnoj odluci, dobio zaštitu pred Ustavnim sudom BiH, konstatuje se u informaciji Vlade RS-a o kojoj će se izjasniti poslanici.