{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština RS-a počela raspravu o reformi policije u BiH

F
17.3.2008. u 19:01
0
0
Skupština RS-a počela raspravu o reformi policije u BiH
0
Skupština RS-a počela raspravu o reformi policije u BiH
Posebno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, zakazano na inicijativu Vlade RS-a u vezi s reformom policije, počelo je danas u poslijepodnevnim satima u Banjoj Luci. Iako su na sjednicu pozvani i lideri šest najvećih političkih stranaka u BiH, potpisnika Mostarske deklaracije, pozivu se odazvao samo Mladen Ivanić (PDP).
Stranke u RS-u imaju različite stavove o reformi policije, jer opozicija smatra da se pripremljenim zakonima o policijskoj reformi prenose ovlaštenja koje RS ima u toj oblasti na nivo BiH i da treba ispoštovati ranije usvojene skupštinske zaključke kada je u pitanju reforma policije.

S druge strane, Vlada u Informaciji dostavljenoj Skupštini navodi da prijedlozi zakona o policijskoj strukturi u BiH, koji su u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne tretiraju ni stvarne ni mjesne nadležnosti entitetskih policija niti policije Brčko Distrikta, te da su u potpunosti u skladu s postojećim ustavnim i zakonskim rješnjima i ni u jednom elementu ne sadrže prijenos bilo kakvih nadležnosti, ustavnih ili zakonskih, s nivoa entiteta na državni nivo.

U Vladinoj Informaciji o refomi policije u BiH se navodi da bi se usvajanjem Prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Prijedloga zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH ispunio uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.

Prvi zakonski akt predviđa da se, osim Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uspostavljaju i još tri agencije: za forenzička ispitivanja i vještačenja, za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i za policijsku podršku.

Drugi prijedlog predviđa uspostavljanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, također za nivo BiH.

Prema ranije izraženim stavovima ovakvu reformu policije u RS-u podržavaju samo SNSD, PDP, te Socijalistička partija, a protiv se izjasnio i DNS, iako je dio skupštinske većine u RS-u.

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Narodnoj skupštini RS-a Milanko Mihajlica rekao je da radikali neće podržati Vladinu Informaciju i da će tražiti da o predloženom modelu policije bude raspisan referendum i da je to predviđeno ranije usvojenim skupštinskim zaključcima.

Inače, ovi zakoni 12. marta nisu dobili podršku Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, a negativan izvještaj Komisije naći će se na za sutra najavljenoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećamo, Skupština RS-a je danas već održala jednu posebnu sjednicu na kojoj je podržan veto srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića u vezi sa zaključkom Predsjedništva o arhivskoj građi Haškog trbunala, čime taj zaključak neće stupiti na snagu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: