BiH
0

Skupština RS-a osporila odluku Predsjedništva BiH

FENA
Narodna skupština RS-a donijela je danas više nego dvotrećinskom većinom stav kojom je Odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida destriktivna po vitalne interese RS-a.

Skupština RS-a je, također, potvrdila izjavu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS-a Nebojše Radmanovića kojom se protivi Odluci Predsjedništva BiH iz spomenutih razloga.

Ova odluka, za koju je glasalo 69 poslanika, šest je bilo protiv, a niko nije bio suzdržan, bit će objavljena u Službenom glasniku RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić je nakon glasanja konstatirao da je ovim osporena odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila i da neće stupiti na snagu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je u obraćanju Skupštini RS-a prije glasanja izjavio da je BiH i Srbija opredijeljena za evropski put, da hoće da se grade dobrosusjedski odnosi i da sarađuju s Haagom.

Odbacio je stav poslanika SDA da je Odluka Predsjedništva BiH "destruktivna jedino za one koji su čini zločine", kako je naveo, sramota za Skupštinu RS-a, te da je to njemu teško čuti od Salkića.

Potvrdio je i da je u Predsjedništvu samo jednom i to 11. aprila došlo do preglasavanja prilikom odlučivanja i naveo da bi bilo dobro da nije došlo do pokretanja vitalnog nacionalnog interesa i da se odluke donose konsenzusom.

Radmanović je još kazao da nije dobro za BiH to što je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj govorio i uradio prilikom nedavnih istupa, posebno poslije posjete Beogradu.

Skupština RS-a će nakon pauze nastaviti sjednicu razmatranjem Prijedloga zakona o amblemu RS-a.