BiH
0

Skupština RS-a nastavlja rad u ponedjeljak

FENA
Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu RS-a sinoć je prekinuto trodnevno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, a nastavak zakazan za ponedjeljak, 21.jula.

Izmjene i dopune Zakona o sportu predviđaju da umjesto Sekretarijata za sport i omladinu nosilac aktivnosti u vezi sa sportom bude već postojeće Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport RS-a.

Primjedbu u vezi sa ovim zakonskim aktom, uputio je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović ističući da se u tekstu Zakona uporno i na svaki način izbjegava spominjanje naziva "BiH".

Kazao je i da mu nije jasno šta znači da će neko ostvariti pravo na nacionalno sportsko priznanje RS-a, navodeći da bi umjesto nacionalnog trebalo da se kaže entitetsko ili sportsko priznanje RS-a.

Tokom sinoćnjeg rada poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima kojim je predviđeno da upravljanje, građenje, održavanje i zaštitu autoputeva i brzih puteva vrši javno preduzeće "Autoputevi RS-a".

Prihvaćen je i Zakon o izmjenama Zakona o ugostiteljstvu, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o otrovima, te Zakon o sudskim taksama RS-a.

U nastavku sjednice, 21.jula, razmatrat će se preostalih više od 20 tačaka, među kojima je najviše nacrta zakona. Bit će riječi i nacrtima zakona o Vladi RS-a, o državnim službenicima, o republičkoj upravi, te o obrazovanju odraslih.