BiH
0

Skupština RS-a krajem januara o novom grbu RS-a

FENA
Narodna skupština Republike Srpske razmatrat će 30. januara pet prijedloga rješenja za novi grb RS-a, saopćio je predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić.

Ovo pitanje u Skupštini će se naći u formi nacrta ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a.

Komisija za simbole RS-a je 18. decembra verificirala pet ranije utvrđenih rješenja za grb RS-a, izbranih kao najbolja nakon javnog konkursa, a oni će se ravnopravno naći pred poslanicima na izjašnjavanju da bi se izabralo najprihvatljivije rješenje.

Kolegij parlamenta RS-a odlučio je danas da će se na redovnom skupštinskom zasjedanju 30. i 31. januara naći 22 tačke, među kojima, i prijedlozi zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS-a po hitnom postupku, o internoj reviziji, dopune zakona o sudovima, o pravosudnom ispitu i zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Kao nacrti razmatrat će igre na sreću, nacrt zakona o porezu na nepokretnosti, novi zakon o šumama, te izmjene i dopune zakona o Željeznicama i o vještacima.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o produženju mandata Komisije za simbole RS-a, koji je istekao 31. decembra, a nije završen posao oko nove himne RS-a.

Za 28. januar zakazan je nastavak sinoć prekinute sjednice da bi se završila rasprava o preostalim tačkama.