BiH
0

Skupština RS-a izjašnjavat će se 23. aprila o Radmanovićevom vetu

FENA
Narodna skupština Republike Srpske izjašnjavat će se na redovnoj sjednice, zakazanoj za 23. april, o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića po kojoj je odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila, destruktivna i štetna po vitalne interese RS-a.

Radmanović je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa pred Narodnom skupštinom RS-a nakon što je preglasavanjem u Predsjedništu BiH donijeta odluka o upućivanju zahtjeva Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Na redovoj sjednici poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o amblemu RS-a po hitnom postupku, koji je prošle sedmicie utvrdila Komisija za simbole, te Prijedog zakona o dopunama Zakona o pečatima, također, po hitnom postupku.

Ta dva zakona razmatrat će se "u paketu", saopćio je u izjavi novinarima predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić.

Bit će razmatran i Prijedlog zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, a radi se o zakonu koji je preduvjet za realizaciju sporazuma o privatizaciji "Telekoma Srpske".

Ovim zakonskim aktom, ukida se porez na mobilne telefone, što je jedan od elemenata Ugovora o prodaji "Telekoma Srpske" srbijanskom Telekomu, a dok se on ne usvoji i ne stupi na snagu nije moguće realizirati odluku o privatizaciji.

Na ovoj 9. sjednici razmatrat će se i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o obrazovanju komisije za utvrđivanje prijedloga rješenja u vezi s Odlukom Ustavnog suda BiH, tj. razmatrat će se prijedlog Komisije za simbole da im se produži mandat, koji ističe za deset dana.

Također, 10. redovna sjednica zakazana je za 3.maj, a, između ostalog, razmatrat će se prvi put Odluka o pomilovanju koju je donio prošle godine predsjednik RS-a Dragan Čavić.

To bi trebalo biti prvi izvještaj o kojem se izjašanjava Narodna skupština RS-a u vezi s pomilovanjima koje su odobravali entitetski predsjednici.