BiH
0

Skupština RS-a danas o reviziji privatizacije

FENA
Razmatranjem Nacrta zakona o porezu na nepokretnosti danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovaj zakonski akt predviđa ukidanje poreza na promet nepokretnosti, poreza na naslijeđe i poklone, kao i takozvane građevinske naknade, a ključna novina je što će se oporezivanje nekretnina vršiti po tržišnoj vrijednosti, a ne kao što je predviđeno postojećim zakonom iz 2001. godine.

Nacrtom zakona o porezu na nepokretnosti jača se i fiskalna autonomija općina kao i vođenje politike u lokalnim zajednicama u kreiranju vlastitih prihoda.

Jedna od novina u ovom zakonu je što se uspostavlja fiskalni katastar koji će doprinijeti boljem funkcionisanju gruntovnice i katastara u RS-u.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i nacrti zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, o preuzimanju akcionarskih društava i o sudskim taksama.

Predviđeno je razmatranje Izvještaja o izvršenju Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama od 29. maja 2006. do 31. decembra 2007. godine i Izvještaja o realizaciji Programa rješavanja problema raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica za 2007. godinu.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović upoznat će Skupštinu sa odlukama o pomilovanju koje donio tokom 2007. godine, a poslanici će razmatrati i Prijedlog politike zdravlja mladih od 2008. do 2012. godine i Prijedlog energentskog bilansa RS-a za ovu godinu.

Narodna skupština RS-a sinoć je prihvatila Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine, a podršku su dobili i Zakon o izmjeni zakona o zaštiti životne sredine, po hitnom postupku; Zakon o veterinarstvu i Zakon o izmjenama i dopunama porodičnog zakona u RS-u.