BiH
0

Skupština RS-a danas o Radmanovićevom vetu

FENA
U Banjoj Luci je danas počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Nebojše Radmanovića, po kojoj je Odluka Predsjedništva BiH od 11. aprila, destruktivna i štetna po vitalne interese RS-a.

Radmanović je uputio zahtjev Skupštini RS-a da se izjasni povodom Odluke Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Republici Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Podsjećamo, Radmanović je naveo da je kao član Predsjedništva iz RS-a „argumentativno osporio“ prijedlog teksta Odluke na sjednici Predsjedništva BiH i glasao protiv te odluke.

Prema Odluci Predsjedništva za koju su glasala druga dva člana Haris Silajdžić i Željko Komšić BiH zahtijeva da Republika Srbija ispoštuje obaveze prema BiH koje proizilaze iz Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, specifično da Republika Srbija bez odgađanja uhapsi sve osobe optužene za zločin genocida koje se nalaze na njenom teritoriju i da ih isporuči Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju te da kazni sve ostale osobe koje su učestovale u genocidu u BiH i koje se nalaze pod nadležnošću Republike Srbije.

Predsjedavajući Radmanović jučer je u Banjoj Luci izjavio da očekuje dvotrećinsku poslaničku podršku svom stavu, a prisutan je današnjem zasjedanju i očekivati je da se obrati poslanicima.

Na predloženom dnevnom redu 9. redovne sjednice Narodne skupštine nalaze se još i Prijedlog zakona o amblemu RS-a koji je u skupštinsku proceduru upućen po hitnom postupku.

Prema rješenju koje je utvrdila Komisija za simbole RS-a, amblem RS-a sastoji se od polja u bojama zastave RS-a preko koga je zlatni prepleteni inicijal RS-a; polje je okruženo zlatnim plodnim hrastovim vijencem u dnu uvezanim trakom u bojama zastave; iznad polja je zlatna zatvorena heraldička kruna, a ispod polja zlatna krinova kruna; oko svega je cirkumskripcija RS-a, u ćiriličnom i latiničnom pismu.

Amblem, ukoliko bude usvojen, bio bi dopunski simbol RS-a, a mogao bi se koristiti za predstavljanje RS-a u svečanim, kulturnim, historijskim i sportskim manifestacijama i u drugim sličnim prilikama.

Amblem bi se mogao koristiti umjesto grba RS-a u skladu s odredbama Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS-a.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH osporio je ustavnost dosadašnjeg grba i himne RS-a, nakon čega se do donošenja novih simbola RS-a pristupilo izradi amblema RS-a.

Ujedno će se poslanici izjasniti i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o pečatima (po hitnom postupku), koji se veže za Prijedlog zakona o amblemu.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine RS-a je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se u suštini ukida porez za upotrebu mobilnih telefona, što je jedan od uvjeta za konačnu prodaju „Telekoma Srpske“ srbijanskom Telekomu.

Poslanici bi se trebalo, također, da izjasne i o Prijedlogu odluke da se Komisiji za simbole RS-a, koja treba da utvrdi novi grb i himnu RS-a, produži mandat do 30. juna jer ističe krajem mjeseca.

U toku je rasprava o prvoj tački današnjeg zasjedanja, aktuelnom satu – poslaničkim pitanjima i odgovorima.