BiH
0

Skupština RS-a danas o prodaji "Boske" i saradnji s Haagom

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) razmatrat će danas u nastavku sjednice u Banjoj Luci Odluku Vlade RS-a o prodaji banjalučke Robne kuće "Boska“ beogradskom konzorciju "Delta“-"Zekstra“.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o muzejskoj djelatnosti, o izmjenama i dopunama Zakona o advokaturi RS-a i o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama RS-, te nacrti zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a, o privrednim društvima, o volontiranju, te nekoliko zakona iz oblasti pravosuđa i izvještaj o saradnji RS-a sa Haškim sudom za prva tri mjeseca ove godine.

Tokom sinoćnjeg rada usvojen je Zakon o finansiranju političkih stranaka iz budžeta entiteta, grada i općine u kojem je, u odnosu na nacrt, predviđeno da, ukoliko poslanik, odnosno odbornik, u toku trajanja mandata, napusti političku stranku, finansijska sredstva zadržava politička stranka kojoj je poslanik, odnosno odbornik, do tada pripadao.

Stranke, odosno koalicije ili nezavisni kandidati, prema ovom zakonu, dobit će sredstva koja se raspoređuju u iznosu ne manjem od 0,2 posto ukupnih budžetskih prihoda iz prethodne godine.

Sredstva se raspoređuju tako što se 20 posto dijeli u jednakim iznosima političkim strankama i koalicijama koje imaju poslanike, odnosno odbornike u skupštini i nezavisnim poslanicima, odnosno odbornicima, a 80 posto raspoređuje se srazmjerno broju osvojenih mandata, koje politička stranka, koalicija, nezavisni poslanik, odnosno odbornik ima u skupštini.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji državnih stanova kojim je rok za otkup tih stanova produžen do 30. juna 2009. godine.

Poslanici su prihvatili i Zakon o izmjenama Zakona o pravosudnom ispitu u RS-u i Zakon o elektronskom potpisu RS-a.