{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština RS-a dala podršku usvajanju zakona o reformi policije u BiH

F
17.3.2008. u 23:30
0
0
Skupština RS-a dala podršku usvajanju zakona o reformi policije u BiH
0
Skupština RS-a dala podršku usvajanju zakona o reformi policije u BiH
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je kasno večeras Informaciju Vlade RS-a o aktivnostima o reformi policije u BiH, u kojoj se podržava donošenje dvaju zakona o toj refomi u državnom parlamentu.
Poslanici Narodne skupštine nisu prihvatili zaključke opozicije, između ostalog, ni zaključak Srpske radikalne stranke RS-a u kojem je traženo da se o modelu reforme policije izjasne građani na referendumu.

Tokom poslaničke rasprave čuli su se različiti stranački stavovi o reformi policije.

Podršku donošenju zakona o reformi policije sa 49 glasova dali su poslanici SNSD-a, PDP-a i Socijalističke partije, dok opozicija na čelu sa SDS-om i Srpskom radikalnom strankom RS-a smatra da se pripremljenim zakonima prenose ovlaštenja koje RS ima u toj oblasti na nivo BiH i da građani trebaju da se o reformi policije izjasne na referendumu.

Također, protiv dogovorene reforme izjasnio se i DNS, iako je dio skupštinske većine u RS-u.

Brojne replike i burna rasprava vođeni su između poslanika SNSD-a i SDS-a, koji su vladajuću stranku optužili da „ovim što sada radi prodaje policiju RS-a“.

S druge strane, Vlada u Informaciji dostavljenoj Skupštini navodi da prijedlozi zakona o policijskoj strukturi u BiH, koji su u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne tretiraju ni stvarne ni mjesne nadležnosti entitetskih policija niti policije Brčko Distrikta, te da su u potpunosti u skladu s postojećim ustavnim i zakonskim rješnjima i ni u jednom elementu ne sadrže prijenos bilo kakvih nadležnosti, ustavnih ili zakonskih, s nivoa entiteta na državni nivo.

Poslanik SDA Ramiz Salkić rekao je da ta stranka neće glasati za predložene zakone o reformi policije, ukoliko se ne usvoje njeni amandmani u kojima se „samo“ traži koordinacija policijskih struktura BiH.

Salkić je kazao da ovo što je predloženo u zakonima ne zadovoljava suštinu reforme policije u BiH.

Sličan stav iznio je i poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović navodeći da njegova stranka neće glasati za predložene zakone o reformi policije, ukoliko se u njih ne uključe predloženi amandmani koji se temelje na Mostarskoj deklaraciji.

Poslanicima su se na početku sjednice obratili i lideri SNSD-a i PDP-a Milorad Dodik i Mladen Ivanić koji su zatražili od Narodne skupštine da pozove na usvajanje u državom parlamentu prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH u državnom parlamentu, što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kada su u pitanju prijedlozi ovih zakona, prvi predviđa da se, osim Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uspostavljaju i još tri agencije: za forenzička ispitivanja i vještačenja, za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i za policijsku podršku.

Drugi prijedlog predviđa uspostavljanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, također za nivo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: