{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština RS-a dala podršku usvajanju zakona o reformi policije u BiH

F
FENA
17.3.2008. u 23:30
0
0
Skupština RS-a dala podršku usvajanju zakona o reformi policije u BiH
0
Skupština RS-a dala podršku usvajanju zakona o reformi policije u BiH
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je kasno večeras Informaciju Vlade RS-a o aktivnostima o reformi policije u BiH, u kojoj se podržava donošenje dvaju zakona o toj refomi u državnom parlamentu.
Poslanici Narodne skupštine nisu prihvatili zaključke opozicije, između ostalog, ni zaključak Srpske radikalne stranke RS-a u kojem je traženo da se o modelu reforme policije izjasne građani na referendumu.

Tokom poslaničke rasprave čuli su se različiti stranački stavovi o reformi policije.

Podršku donošenju zakona o reformi policije sa 49 glasova dali su poslanici SNSD-a, PDP-a i Socijalističke partije, dok opozicija na čelu sa SDS-om i Srpskom radikalnom strankom RS-a smatra da se pripremljenim zakonima prenose ovlaštenja koje RS ima u toj oblasti na nivo BiH i da građani trebaju da se o reformi policije izjasne na referendumu.

Također, protiv dogovorene reforme izjasnio se i DNS, iako je dio skupštinske većine u RS-u.

Brojne replike i burna rasprava vođeni su između poslanika SNSD-a i SDS-a, koji su vladajuću stranku optužili da „ovim što sada radi prodaje policiju RS-a“.

S druge strane, Vlada u Informaciji dostavljenoj Skupštini navodi da prijedlozi zakona o policijskoj strukturi u BiH, koji su u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH, ne tretiraju ni stvarne ni mjesne nadležnosti entitetskih policija niti policije Brčko Distrikta, te da su u potpunosti u skladu s postojećim ustavnim i zakonskim rješnjima i ni u jednom elementu ne sadrže prijenos bilo kakvih nadležnosti, ustavnih ili zakonskih, s nivoa entiteta na državni nivo.

Poslanik SDA Ramiz Salkić rekao je da ta stranka neće glasati za predložene zakone o reformi policije, ukoliko se ne usvoje njeni amandmani u kojima se „samo“ traži koordinacija policijskih struktura BiH.

Salkić je kazao da ovo što je predloženo u zakonima ne zadovoljava suštinu reforme policije u BiH.

Sličan stav iznio je i poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović navodeći da njegova stranka neće glasati za predložene zakone o reformi policije, ukoliko se u njih ne uključe predloženi amandmani koji se temelje na Mostarskoj deklaraciji.

Poslanicima su se na početku sjednice obratili i lideri SNSD-a i PDP-a Milorad Dodik i Mladen Ivanić koji su zatražili od Narodne skupštine da pozove na usvajanje u državom parlamentu prijedloga zakona o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o Agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH u državnom parlamentu, što je uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kada su u pitanju prijedlozi ovih zakona, prvi predviđa da se, osim Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, uspostavljaju i još tri agencije: za forenzička ispitivanja i vještačenja, za školovanje i stručno usavršavanje kadrova i za policijsku podršku.

Drugi prijedlog predviđa uspostavljanje nezavisnog odbora, odbora za žalbe policijskih službenika i odbora za žalbe građana, također za nivo BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: