Kanton Sarajevo
0

Skupština razmatra situaciju u komunalnim preduzećima

FENA
Tematska sjednica Skupštine Kantona Sarajevo danas je posvećena Informaciji o poslovanju kantonalnih javnih komunalnih preduzeća u 2007., a ona pokazuje da su od osam javnih komunalnih preduzeća, koliko ih djeluje na području Kantona Sarajevo, četiri (Sarajevogas, Toplana, Gras i "Vodovod i kanalizacija") u poslovanju iskazale gubitke, a ti akumulirani gubici prelaze cifru od 123 miliona KM.

Resorni ministar Abid Jusić kazao je novinarima u toku sjednice, da će kao jedna od mjera koju će Vlada KS sigurno preduzeti za prevazilaženje tog stanja biti reprogramiranje dugova. On kaže da je trenutno najveći problem dugovanje Sarajevogasa prema BH Gasu odnosno ruskom isporučiocu koji iznosi oko 29 miliona KM, te da to ako se ne izmiri na vrijeme može dovesti u pitanje ispuruku tog energenta KS-a.

Kao jednu od mjera pomenuo je i analizu cijena i njihove naplate od potrošača, te pitanje socijalnog programa za one koji nisu u mogućnosti da izmiruju svoje obaveze.

Ministar Jusić novinarima je kazao da, ukoliko bi se ravnomjernije rasporedile dotacije koje izdvaja KS, više bi se mogli subvencionirati oni kojima je to potrebno.

Premijer Besim Mehmedić poslanicima će pročitati mjere što ih je Vlada KS predložila u cilju prevazilaženja trenutnog teškog stanja u kojem se nalaze javna komunalna preduzeća.