Teške optužbe
46

Skupština Prijedora osudila izjavu imama Mahića, odmah reagirao reis Kavazović

G. M.
Odbornici Grada Prijedora
Odbornici Grada Prijedora
Skupština grada Prijedora donijela je danas zaključak kojim se, kako se navodi, najoštrije osuđuje izjava glavnog imama medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića, te poziva na suživot na principu tolerancije.

Kako se navodi u zaključku, "izjave imama Amira Mahića su uvredljive i predstavljaju govor mržnje prema srpskom narodu, iskrivljujući historijske činjenice".

"Skupština grada poziva sve vjerske službenike da javnim istupanjem i vršenjem vjerskih obreda ne narušavaju mir i suživot vjerskih osjećanja drugih naroda. Skupština je opredijeljena za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja radi zajedničkog napretka", navodi predsjednik Skupštine grada Prijedora Igor Kneginić u zaključku.

Protiv zaključka glasala su tri bošnjačka odbornika. Kažu da za njih nije bio prihvatljiv dio zaključka o govoru mržnje imama Mahića.

"Imputirati meni kao Bošnjaku ili bilo kome da smo mi ljudi koji mrzimo druge ljude, pogotovo pravolsavne ljude, svoje komšije, zaista mislim da ne stoji. Mislim da je bilo prostora da se to malo izbalansira i da zaista pošaljemo poruku mira", istakao je odbornik Pokreta za državu u Skupštini grada Prijedora Јusuf Arifagić, javio je RTRS.

Zbog izjave u džamiji u Kozarcu 27. januara, policija je Mahića ispitala u svojstvu osumnjičenog, zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.

Reagirao je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović koji je ocijenio sramotnom današnju odluku Skupštine Grada Prijedora.

"Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro", izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA.

Advokat hafiza Mahića Emir Kovačević izjavio kako ovaj zaključak sadrži neistine upućene prema hafizu Mahiću.

"Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao historijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom", kazao je Kovačević.

Dodao je kako je na ovaj način Skupština sebi dala za pravo da presudi hafizu Mahiću, prije odluke nadležnih sudskih institucija, što dovoljno govori o nepremijerenom pritisku na pravosudne organe.

Podsjetimo, MUP je pokrenulo istragu protiv Mahića nakon što se na društvenim mrežama proširio videosnimak sa hutbe koja je održana na dan proslave Svetog Save.

"Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek? To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovdje dobro poznajemo. To je Srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima…", rekao je efendija Mahić tada.