I pored protivljenja OHR-a
0

Skupština počela razmatranje zakona o restituciji

FENA
Narodna skupština RS-a danas je i pored upozorenja OHR-a počela razmatranje Nacrta zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju u RS-u koji regulira restituciju.

Ministar pravde RS-a Džerard Selman kazao je da, iako je OHR uputio pismo poslanicima Skupštine da ovaj zakon bude povučen s dnevnog reda, odlučeno je da on bude razmatran u formi nacrta.

Predlagač ostaje pri stavu, kazao je, da RS ima nadležnost u ovoj oblasti, kao i da je uredi u skladu sa svojim zakonima.

Pripremljenim zakonom uređuje se vraćanje oduzete imovine i njeno obeštećenje fizičkim i pravnim osobama kojima je imovina oduzeta, počevši od 6. decembra 1946. godine na prinudan način, bez naknade, bez pravične naknade ili bez pravnog osnova, a uređuje se i postupak vraćanja i organa za vraćanje, odnosno komisija za restituciju.

Pravo na restituciju imaju fizičke osobe, državljani RS-a i BiH i državljani država nastalih raspadom bivše SFRJ pod uvjetom reciprociteta.

Kao način vraćanja, pored novčane naknade predviđa se mogućnost vraćanja naturalnom restitucijom, a obveznik isplate naknade je RS, odnosno Ministarstvo finansija koje će osigurati isplatu u roku od deset godina u deset jednakih godišnjih rata.

Također, Nacrtom zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju predviđeno je vraćanje i nepokretne imovine (poljoprivrednog, šumskog i neizgrađenog građevinskog zemljišta, stanovi, poslovne zgrade i poslovne prostorije).

Tokom rasprave poslanik SDS-a Ognjen Tadić je upozorio da se iz teksta zakona ne zna kome, kako i u kojoj mjeri se planira vratiti imovina.

Poslanici Narodne skupštine RS-a prethodno su usvojili Zakon o izgrama na sreću uz 14 amandmana Kluba poslanika SNSD-a u kojima se navodi i da će većina sredstava od poreza na igre na sreću biti raspoređena humanitarnim organizacijama, invalidnim osobama, za kulturu, sport i borbu protiv droge.

Prihvaćen je i Zakon o elektronskom dokumentu RS-a.