Valentin Inzko
0

'Skupština ostavila prostor za rješenje'

SRNA
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Valentin Inzko, (Foto: OHR)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko rekao je večeras Srni da je Narodna skupština Republike Srpske (RS) ostavila prostor da se nađe konstruktivan izlaz, ali i upozorio da bi eventulano objavljivanje zaključaka u vezi sa efektima prenošenja nadležnosti u "Službenom glasniku RS" izavalo novu situaciju u kojoj bi on mogao da izvuče nove zaključke.

Komentarišući odgovor Narodne skupštine RS nakon njegovog zahtjeva da poništi zaključke od 14. maja, Incko je ocijenio da je parlament Srpske učinio racionalan potez, kojim je ostavio mogućnost za pronalaženje rješenja i prostor da se nađe izlaz.

"Ako zakljčci budu objavljeni u "Službenom glasniku RS" onda bi nastala nova sitacija i ja bih mogao napraviti nove zaključke", rekao je Incko, ali nije želio da otkrije koje poteze bi tada preduzeo.

Osvrćući se na predstojeći sastanak "prudske trojke"  u Banjaluci, Incko je najavio da   će  njegova glavna poruka biti da se   mora ispuniti  pet ciljeva i dva uslova za  transformaciju  OHR u kancalariju  specijalnog  predstavnika EU.   
 
"Biću na tom sastanku  u Banjaluci. Drago mi je da  su me  pozvali.   Moja poruka će  biti  da  domaći  političari    mogu da daju jak signal   optimizma   da    BiH  može ići dalje u  bolji život", istakao je Incko  	na otvaranju manifestacije   "Flaj fišnig"  na rijeci Ugar u opštini Kneževo.      

Incko je potvrio da se  večeras  kratko sastao  sa   premijerom RS Miloradom  Dodikom, ističući da     će   u nedjelju, 14. juna,  u Banjaluci    nastaviti   konstruktivnu   saradnju  na  prudskom procesu.   

Otvaranju manifestacije   "Flaj fišnig"  na rijeci Ugar prisustvovali su i predsjedavajući        Predsjedništva  BiH Nebojša Radmanović,  ministar unutrašnjih poslova RS   Stanislav Čađo, ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović,  ministar saobraćaja i veza Nedeljko  Čubrilović,  ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko  Škrbić.