BiH
0

Skupština Opštine Srebrenica odala počast svim srebreničkim žrtvama

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Odbornici Skupštine Opštine Srebrenica su danas održali komemorativnu sjednicu posvećenu žrtvama genocida u Srebrenici, na kojoj su odali počast svim nevino stradalima.

Sjednicu je otvorio potpredsjednik SO Srebrenica Hamdija Fejzić, pozivajući prisutne da odaju počast svim žrtvama.

"Naš izbor je put dobra, naš put mora biti povratak tamo gdje su naša ognjišta, naš izbor moraju biti mudrost i hrabrost da jedni drugima pomažemo da pogledamo istini u oči i da se suočimo sa teškom i krvavom prošlošću, kako bi iza tamnih oblaka ugledali svjetlost sretnije budućnosti", rekao je Fejzić.

Prisutnim se obratila i zamjenica načelnika Opštine Srebrenica Biljana Rakić, koja je rekla da je održavanje današnje sjednice odraz tolerancije u Srebrenici.

"Pozvala bih sve građane da na miran i dostojanstven način odaju počast stradalima prilikom obilježavanja godišnjica stradanja bošnjačkog i srpskog naroda u naredna dva dana. Smatram da trebamo biti svjesni dešavanja u periodu između '92 i '95 te prihvatiti činjenice i priznati da je zločin počinjen i na jednoj i na drugoj strani, a sve to u cilju boljeg suživota na ovim prostorima", kazala je Rakić.

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković se složio da su se zločini desili na svim stranama ali, kako je rekao, ova sjednica je oficijelno u programu obilježavanja 18. godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja, odnosno Srebrenice.

"Mi to provodimo kao takvu aktivnost. S druge strane, trebamo razumjeti da je ova skupština kompromis lokalne politike i to je maksimum koji smo mi mogli postići i bar za toliko trebamo jedni drugima zahvaliti", naglasio je Duraković.

Izlaganje Rakićeve izazvalo je negodovanje Munire Subašić i Kade Hotić iz Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa. Fejzić je takve diskusije ocijenio neprimjerenim komemorativnoj sjednici i poručio da se tako može govoriti na nekom okruglom stolu te sjednicu zaključio riječima:

"Međunarodni sud je dao pravo ime dešavanjima na ovim prostorima, zato ovom prilikom proglašavam dane žalosti u Srebrenici, 11. i 12. juli. Svima vama veliko hvala za prisustvo, svima vama koji putujete želim sretan put do odredišta, svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želim Ramazan šerif mubarek olsun, a našim sugrađanima pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti želim svako dobro".