BiH
0

Skupština KS utvrdila Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS

FENA
Skupština Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Ovim Zakonom uređuje se: obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, opća pitanja u vezi sa osnivanjem, organizacijom, finansiranjem i upravljanjem visokoškolskim ustanovama; djelatnost i uvjeti za obavljanje djelatnosti visokoškolskih ustanova, način osiguranja kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, kao i naučni i umjetnički razvoj i druga pitanja od značaja za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja na teritoriji Kantona Sarajevo.

“Naša zakonska obaveza bila je da uskladimo naš zakon sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, a namjera nam je da omogućimo studentima i uposlenicima konkurentnost evropskog prostora i veću mobilnost”, kazao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.

Kako je predviđeno ovim Nacrtom zakona, izmjenjena je organizacija rada Univerziteta koji djeluju na teritoriji Kantona Sarajevo i to na način da dosadašnji fakulteti i akademije gube pravni subjektivitet i postaju organizacione jedinice integriranog univerziteta.

Visokoškolske ustanove u korištenju termina univerzitet ograničene su samo na one visokoškolske ustanove koje realiziraju najmanje pet raličitih studijskih programa iz najmanje tri različite naučne oblasti.

Predviđeno je i uspostavljene Savjeta za visoko obrazovanje, koje će biti stručno i savjetodavno tijelo, a planiran je prestanak rada upravnih i nadzornih odbora fakulteta, kazao je ministar Kešo.

Postojat će samo jedan Upravni odbor Univerziteta, kao javne ustanove.

Novina je i da je predviđena mogućnost da Vlada odobri određena finansijska sredstva za one visokoškolske ustanove kojima Kanton Sarajevo nije osnivač.

Nacrt zakona o visokom obrazovanju KS će biti upućen u javnu raspravu koja će se održati u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanovama i trajat će 45 dana.

Vlada KS će nakon provedene javne rasprave podnijeti Skupštini izvještaj o rezultatima javne rasprave i pripremiti Prijedlog zakona o visokom obrazovanju KS.