OBLAST PRIVREDE
2

Skupština KS usvojila prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu, mogao bi biti sporan

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu (JPP).

U opisu prijedloga zakona stoji da je njegova svrha da se omogući transparentan, nediskriminatoran i jasan pravni okvir za uspostavu JPP-a i provedbu projekata domaćih i stranih privatnih pravnih osoba s javnim partnerom.

Ministar privrede KS, Zlatko Mijatović, pojasnio da je, pored ostalog, u provedbi tog zakona, javni partner dužan poštovati načelo zaštite javnog interesa, načelo tržišnog nadmetanja, efikasnosti, jednakog tretmana, uzajamnog priznavanja, načelo srazmjernosti, transparentnosti, slobode ugovaranja, te načelo zaštite okoliša i održivog razvoja.

No nisu svi oduševljeni ovim zakonom. Iz Eko akcije su poručili da će usvajanjem ovog zakona biti "omogućen nastavak pljačkaške privatizacije naših preostalih javnih i prirodnih dobara".

U okviru Prijedloga zakona je i osnivanje ad hoc komisije za JPP, predlaganje i odobravanje projekta JPP-a, a zakon nudi i postupak izbora konsultanta, postupak dodjele ugovora o JPP-u, pravnu zaštitu u postupku izbora konsultanta i postupka dodjele ugovora o JPP-u.

Također, predloženi zakon nudi i ugovor o JPP-u, registar ugovora o JPP-u, nadzor nad provođenjem ugovora o JPP-u, nadzor nad provođenjem ovog zakona, prekršajne odredbe i druga pitanja od značaja za JPP.

Rok za zaključivanje ugovora o JPP-u, kako je kazao Mijatović, je 60 dana od donošenja odluke o izboru partnera, a žalbe na izbor partnera ulažu se drugostepenoj komisiji.

Ministarstvo privrede KS, pored ostalog, pokreće i prekršajne postupke.

Neophodnost donošenja takvog zakona je, kako je obrazloženo u prijedlogu, što mnoge javne usluge nisu na zadovoljavajućem nivou, a upravo kroz model JPP-a mogu se realizirati projekti koji će unaprijediti tu oblast i omogućiti pružanje najkvalitetnije javne usluge građanima.

Za Zakon o javno-privatnom partnerstvu su glasali zastupnici Narod i pravdae, Elevedin Okerić, Danijela Kristić, Aljoša Čampara, Arijana Memić, Elvis Vreto, Mersiha Mehmedagić, Rusmir Pobrić.

Iz Naša stranke Vibor Handžić, Miomirka Melank, Sanela Klarić, Vildana Bešlija. Iz SDP-a Jelena Pekić, Belma Kapo, Davor Čičić, Irfan Čengić, Kristina Petrović. Ispred "Za nove generacije" zakoje ej podržao Damir Marjanović, te nezavisni zastupnici: Admela Hodžić i Ređo Lemezan.