Uz kritike opozicije
574

Skupština KS usvojila izmjene zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo po hitnom postupku su usvojili izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima. Izmjenjeni zakoni o sarajevskoj policiji su usvojeni sa amandmanima, a na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Kritike na usvajanje uputili su u najvećem broju opozicioni zastupnici, tačnije članovi Stranke demokratske akcije u kantonalnoj skupštini.

Prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova KS Admir Katica je kazao da će se ovim Zakonom, kako je to i najavljeno, depolitizirati izbor za komesara, ali i kompletna policija u Sarajevu.

Ministar je naglasio da prvi čovjek policije odnosno policijski komesar, prema novim uslovima, neće moći biti neko ko je ikad bio član neke političke stranke ili je djelovao u političkom smislu čime se u potpunosti odstranio i uticaj politike na policiju.

Isti uslovi će važiti i za članove Policijskog odbora, Nezavisnog i Odbora za žalbe javnosti.

"O implementaciji zakona, pokretanju konkretnih koraka i aktivnostima koje ćemo poduzimati kako bi transformisali i imali modernu, odgovornu i efikasnu policiju MUP KS će redovno obavještavati javnost", kazao je na kraju ministar unutrašnjih poslova KS.

Sa govornice Skupštine KS ministar Katica je kazao da građanima i vlasti treba nezavisna i profesionalna policija.

On je ocijenio je da izmjene predstavljaju 'civilizacijski iskorak' te da će znatno unaprijediti organizaciju i djelovanje MUP-a KS i Uprave policije, posebno kada je riječ o vraćanju struke i integriteta u policijske redove

Nastavak sjednice je donio i usvajanje Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.