BiH
0

Skupština KS usvojila Informaciju o položaju mladih u KS

FENA
Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila Informaciju o položaju mladih u KS za 2008. godinu, sa zaključcima i preporukama.

Skupština prvi put razmatra položaj mladih u Kantonu Sarajevo.

Zastupnik Rifat Škrijelj smatra da bi trebalo osnovati Ured za mlade koji bi bio zasebna cjelina, jer ni jedno od ministarstava nema službu koja bi se bavila mladim.

-Takav ured trebao bi se baviti ne samo učenicima i studentima nego i problematikom nezaposlenosti mladih, kazao je.

Zapošljavanje mladih je najozbiljniji i najizrazitiji problem ove populacije. Analiza je pokazala da od ukupnog broja nezaposlenih osoba na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo,31,29 posto čine mladi do 30 godina, od čega najviše nezaposlenih su mladi sa srednjoj stručnom spremom, rečeno je u Informaciji.

U okviru Programa mjera za podsticanje i održavanje više stope zaposlenosti, realizirano je šest Programa sufinansiranja zapošljavanja pripravnika u prethodnom periodu (2004-2008).

Iz Informacije je vidljivo da je 52,95 posto mladih ljudi uspjelo zasnovati radni odnos nakon obavljenog pripravničkog staža, dok je najveći broj njih koji su obavljali pripravnički staž u okviru javnih institucija (škola, fakulteta i dr.) ostao bez radnog odnosa, što ukazuje na potrebu nastavka i poboljšanja ovog programa, obrazložila je Dijana Simanić, savjetnica premijera za pitanja statusa mladih.

Kazala je da je jedan od problema što se svako ministarstvo djelomično bavi mladima te se sredstava ne mogu adekvatno planirati.

Skupština je prije ove tačke usvojila i Izvještaj o snabdjevenosti KS-a lijekovima i sanitetskim materijalom u prošloj godini s posebnim osvrtom na implementaciju Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja kroz funkcioniranje Mreže farmaceutske djelatnosti - apoteka, s prijedlogom mjera i aktivnosti.

Zatupnici su usvojili i Informaciju o implementaciji Odluke o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za RVI.