{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS: Usvojen plan rada Službe za zapošljavanje za 2012.

F
9.1.2012. u 17:07
0
4
Skupština KS: Usvojen plan rada Službe za zapošljavanje za 2012.
0
Skupština KS: Usvojen plan rada Službe za zapošljavanje za 2012.
Skupština KS
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su na sjednici usvojili Plan rada JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" za 2012. godine, koja će na raspolaganju imati oko 32,5 miliona KM.
Kako je u uvodnom izlaganju kazala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Velida Memić najveći dio ovih sredstava - 16 miliona KM bit će iskorišteno za novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti.

Oko 1,6 milion KM planirano je za transfere PIO/MIO-u među kojima je i naknada za posebne vidove penzionisanja kada radnici ostaju bez posla zbog likvidacije ili stečaja firme u kojoj su radili.

Za nove projekte zapošljavanja planirano je oko 1.750.000 KM, a oko 7,1 miliona KM za realizaciju poticajnih mjera iz prethodne godine. Također, planirano je da se putem posredovanja u zapošljavanju u okviru podsticajnih mjera i na osnovu zahtjeva poslodavaca zaposli 11.000 osoba sa evidencije nezaposlenih.

Ministrica Memić je napomenula da je Vlada KS oformila tim za praćenje nezaposlenosti u okviru svih resornih ministarstava, a rezultati tog tima bit će poznati u ovoj godini.

Budući da su zastupnici govorili i o efektima Sajma za zapošljavanje, direktor "Službe za zapošljavanje" Vahid Muharemović, kazao je zastupnicima da se sredstva koja se utroše za organiziranje tog sajma uvijek isplate jer je na prošlom sajmu učestvovalo 48 firmi te da "ako je svaka od njih zaposlila jednu osobu to je najmanje 48 novih zaposlenih osoba".

Na sjednici je usvojena i Odluka o davanju saglasnosti na Finansijski plan prihoda i izdataka JU "Služba za zapošljavanje" za 2012. godinu kao i Odluka o otvaranju odjeljenja Javne ustanove Univerziteta u Sarajevu u Brčko Distriktu BiH (dislocirana nastava).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: