BiH
0

Skupština KS uputila izmjene Zakona o plaćama u javnu raspravu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nacrt Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo uputili su u 30-dnevnu javnu raspravu, a ovaj zakon u formi prijedloga trebao bi se naći na septembarskoj sjednici.

Na samom početku rasprave o ovoj tački dnevnog reda šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković upozorio je da su sindikati izrazili neslaganje s ovakvim zakonom te da bi ga prije upućivanja u javnu raspravu trebalo usuglasiti sa sindikatom.

Zakon je potrebno donijeti da bi se uskladio s odredbama federalnog zakona koje daju ovlaštenje kantonima da utvrde koeficijente za plaću i osnovicu na način da osnovna plaća za ista ili slična radna mjesta u kantonu ne može preći 90 posto od plaće za takva radna mjesta na federalnom nivou.

Premijer KS-a Fikret Musić kazao je da je cilj ovog zakona zaštititi plaće državnih službenika i namještenika koji imaju sumnju da će im plaće biti smanjene, stoga je bilo važno što prije donijeti zakon da bi se smanjio pritisak na Vladu i Skupštinu KS-a podnošenjem tužbi koje već za ovu godinu prelaze nekoliko desetina miliona KM.

Naglasio je da ukoliko se ne nađe zajednički jezik između sindikata i Vlade KS-a i ostane ovakva situacija "Vlada će imati samo dvije mogućnosti ili da drastično smanji plaće ili da da drastično smanjuje radna mjesta, jer neće moći isplatiti sve što su posljedice kolektivnog ugovora i koji je temelj za svaku tužbu".

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Zilha Ademaj pojasnila je u izjavi za Fenu da se zakon treba uskladiti s federalnim zakonom u pogledu visine koeficijenata, a što se tiče osnovice plaće da u Kantonu osnovica ne smije preći 90 posto od federalne plaće.

"To znači da osnovica u kantonima mora biti umanjena za najmanje 10 posto ili više, a ovim zakonom to je predviđeno. Do sada je bilo u zakonu do 10 posto, dok je federalnim predviđeno 10 i više posto u skladu s raspoloživim sredstvima u budžetu", dodaje Ademaj.

Budući na stanje u budžetu potrebno je voditi pregovore sa sindikatom i to je sporno, jer sindikat traži da se plaća umanji samo za 10 posto ono što je najmanji iznos umanjenja za što nema sredstava. Prema sredstvima u budžetu plaća bi trebala biti umanjena za 15 posto u odnosu na osnovicu na federalnom budžetu.

"S ovim usaglašavanjem neki bi uposlenici imali manju plaću nego sada i zato stoji druga odredba u zakonu da uposlenicima kojima se primjenom ovog zakona smanjuje plaća u odnosu na postojeću da će im se isplaćivati plaća na nivou sadašnje", tvrdi ministrica Ademaj.

U nastavku sjednice očekuje se izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.