Hitan postupak
1

Skupština KS razmatra povećanje budžeta za 82 miliona KM, opozicija negoduje

Piše: I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, koji potpisuje premijer Adem Zolj, razmatra se na današnjoj radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu, usvojenog u decembru 2017. godine, iznosili su 769.080.000 KM, a isti toliki bili su i rashodi, izdaci i pokriće deficita.

Prema novom prijedlogu izmjena i dopuna Budžeta Kantona Sarajevo, premijera Adema Zolja, ukupni prihodi, primici i finansiranje povećavaju se, usljed povećanih prihoda od poreza, na 851.680.835 KM. Toliki su i rashodi, izdaci i pokriće deficita.

Samostalni zastupnik Mirsad Pindžo usprotivio se odmah na početku sjednice novim izmjenama i dopunama Budžeta Kantona Sarajevo kazavši da nema razloga da se budžet poveća za 82 miliona KM, a naročito ne po hitnoj proceduri.

"Ovo je klasični predizborni potez kojim se 82 miliona KM nastoji uložiti u predizbornu kampanju. Predlažem da ne podržimo hitne izmjene. Ja ne vidim nikakvu hitnost. Smatram da nisu ispunjeni uslovi u skladu s poslovnikom, ni u skladu sa zakonom", kazao je Pindžo.

Zatražena je pauza od 10 minuta kako bi zastupnici mogli da se usaglase o prijedlogu Mirsada Pindže da se izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2018. godinu ne razmatraju po hitnoj proceduri.

Nakon pauze je odlučeno da će se prijedlog izmjena i dopuna budžeta ipak razmatrati po hitnoj proceduri.