|

Skupština KS poziva građane da predlože osobe za dodjelu javnih priznanja

Skupština KS poziva građane da predlože osobe za dodjelu javnih priznanja
6
Klix.ba
14.2.2017. u 13:11
18
komentara
6

dijeljenja
Skupština KS poziva građane da predlože osobe za dodjelu javnih priznanja Foto: Arhiv/Klix.ba
U okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, već jedanaest godina Skupština Kantona Sarajevo dodjeljuje javna priznanja pojedinicima i kolektivima za njihov poseban doprinos u razvoju Kantona u svim njegovim segmentima.
Odbor za javna priznanja Skupštine je i ove godine uputio javni poziv za dodjelu javnih priznanja po kojem svi pojedinci, udruženja, fondacije i zastupnici u Skupštini KS mogu, uz obrazloženja, uputiti svoje prijedloge za dodjelu Povelje i Plakete Kantona Sarajevo za proteklu 2016. godinu.

Povelja Kantona dodjeljuje se počasnom građaninu Kantona Sarajevo - stranom državljaninu za naročite zasluge i podršku pravednoj borbi za odbranu Sarajeva od agresije, razvijanju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije različitih nacija, vjera i kultura. U proteklih jedanaest godina među proglašenim počasnim građanima KS bili su Süleyman Demirel, Bill Clinton, Medelein Albright, Recep Tayyip Erdoğan, Jelko Kacin, Angelina Jolie, dr. Gregor Wollenek, Michael Schumacher, prof. dr. Mehmet Emin Birpinar, prof. Alberto Quattrucci i Garry Kasparov.

Drugo priznanje, Plaketa Kantona Sarajevo dodjeljuje se pojedincima i kolektivima kao priznanje za doprinos razvoju Kantona u oblasti privrede, nauke, društvenih djelatnosti, umjetnosti. Među dosadašnjim dobitnicima ove plakete su Jasmila Žbanić, Jovan Divjak, Fahrudin Radončić, Nedžad Ibrišimović, Dragutin Braco Kosovac, Ivica Šarić, akademik Zlatko Ugljen, kulturna društva Preporod i Prosvjeta, bh. reprezentacija u sjedećoj odbojci, kao i košarkaški kadeti BiH, Ivica Osim, Ambasada Japana u BiH, Nijaz Hastor kao i drugi posebni pojedinci i kolektivi koji su kroz svoj rad i stvaranje ostavili neizbrisiv trag u kreiranju trajnih vrijednosti i prepoznatljivosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ova Plaketa može biti dodijeljena i posthumno, a u proteklom periodu njeni nosioci bili su Zoran Bečić, Benjamin Filipović, Safet Isović, Fra Petar Anđelović, Krstan Bijeljac, Amer Ćenanović, prof. dr. Nijaz Duraković, Muhidin Pivodić, Safet Plakalo i Davorin Popović.

Incijative i prijedlozi za dodjelu ovih priznanja, koja će biti uručena na svečanoj sjednici Skupštine KS u okviru obilježavanja ovogodišnjih Dana Kantona Sarajevo od 2. do 9. maja, uz obrazloženja, mogu se dostaviti do 27. februara 2017. godine na adresu Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo (na ruke sekretara Skupštine), ulica Reisa Džamaludina Čauševića 1, Sarajevo.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...