Hitna sjednica
14

Skupština KS: Postaviti videonadzor na sve izlaze iz Sarajeva i u sva policijska vozila

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici donijela niz kratkoročnih i dugoročnih zaključaka koji imaju za cilj poboljšanje sigurnosne situacije u KS.

Sa 21 glasom za zastupnici su zaključili da se svi izlazi iz Kantona Sarajevo moraju pokriti videonadzorom te da se postavi videonadzor u policijskim vozilima koji će biti smješten na retrovizoru i snimati situaciju ispred i u vozilu. Videonadzorom u vozilu neće upravljati policijski službenici koji su u vozilu, već iz operativnog centra.

Zatražena je dodatna oprema za sistem radioveza, zaštita radioveza, specijalne aplikacije te da se uspostavi sistem za posebnu komunikaciju u kritičnim situacijama.

Treba omogućiti praćenje vozila putem GPS-a te povezivanje svih baza podataka o registraciji vozila, kao i utvrđivanje identiteta otiskom prsta ili nabavka uređaja za skeniranje lične karte na mjestu.

Skupština KS zatražila je da se povećaju nadzor i sigurnosne mjere na područjima gdje se kreću migranti, s naglaskom na općine Hadžići i Trnovo.

Vladi KS je naloženo da izvrši preraspodjelu sredstava iz budžeta za 2018. godinu u ove svrhe, a da ostatak novca planira u budžetu za 2019. godinu.

Kada je riječ o dugoročnim ciljevima, koji su usvojeni s 22 glasa za, zatražena je izmjena zakonskih i podzakonskih akata na višim nivoima koji se odnose na tešku krađu motornih vozila. Zatražili su da se izmijeni Krivični zakon FBiH u smislu da se krivično djelo teške krađe motornog vozila izdvoji i da bude propisana najmanja kazna od tri godine zatvora. Također, apelovano je na pravosuđe da izriče oštrije kazne povratnicima u krivičnim djelima.

Zatraženo je da se izmijeni pravilnik o upotrebi sile u članu 11 i da se nabavi uređaj za prisilno zaustavljanje vozila koji se sastoji od poluge sa šiljcima koji se zabadaju u pneumatike i onemogućavaju daljnje kretanje vozila.

Ukoliko policijski službenik nema ovaj uređaj, onda mu se može omogućiti da koristi specijalna službena vozila, teretna vozila, građevinske mašine i građevinski materijal te zaštitne ograde kako bi zaustavio vozilo koje se oglušilo na izdatu naredbu ili predstavlja opasnost za policajce i građane te ugrožava javni saobraćaj.

Skupština KS traži i da SIPA i FUP preuzimaju nadležnost kada se prijave krađe motornih vozila s obilježjima organizovanog kriminala.

Naloženo je Vladi KS da pripremi i dostavi prijedlog odluke o prenosu zemljišta na korištenje MUP-u KS u svrhu izgradnje namjenskog objekta te uspostavi modernog operativnog komunikativnog centra koji će biti opremljen savremenom opremom, uvezan s videonadzorom drugih organizacija, općina, agencija, vatrogasaca, banaka, itd. Također, potrebno je nabaviti termalne kamere i dronove s kamerama visoke rezolucije i raditi na razvoju telekomunikacijske veze MUP-a KS.