{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS osudila izbacivanje majki Srebrenice iz sale UN-a

F
10.4.2013. u 20:57
9
4
Skupština KS osudila izbacivanje majki Srebrenice iz sale UN-a
9
Skupština KS osudila izbacivanje majki Srebrenice iz sale UN-a
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su osudili na današnjoj sjednici činjenicu da je predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić izvedena danas iz sale Generalne skupštine UN-a u kojoj se održava javna debata o radu međunarodnih kaznenih sudova, jer je tokom govora predsjednika Srbije Tomislava Nikolića podigla transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna".
Glasanje o ovoj osudi bio je prijedlog zastupnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaima Backovića koji je pozvao na glasanje o ovome zbog majki koje su izgubile svoje najmilije u proteklom ratu.

Subašić je skupu prisustvovala u svojstvu posmatrača, a na poziv predsjednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića i nije imala pravo da se obraća.

Dok je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić govorio, ona je otkrila majicu s natpisom "Srebrenica" i pokušala da podigne transparent na kome je pisalo "Republika Srpska, genocidna", ali su joj tada prišli pripadnici osiguranja UN-a i izveli je iz sale.

Subašić je poslije toga ispraćena iz zgrade UN i nije dozvoljeno da u njoj boravi. Predsjednik Srbije tokom ovog incidenta nije prekidao govor.

Subašić se u međuvremenu sastala sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom. Ona je najavila da će majicu s natpisom "Srebrenica - pravda je spora, ali dostižna" predati visokom zvaničniku.

Skupština je ovo formulirala u deklaraciju koja će biti prolijeđena nadležnima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: