{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS odlučuje o promjenama u upravljačkim strukturama 11 javnih preduzeća

18.6.2018. u 09:51
5
36
Skupština KS odlučuje o promjenama u upravljačkim strukturama 11 javnih preduzeća
5
Skupština KS odlučuje o promjenama u upravljačkim strukturama 11 javnih preduzeća
Foto: N. G./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo 25. juna održat će 43. redovnu sjednicu na kojoj će poslanici raspravljati o nekoliko bitnih tačaka, među kojim je i razrješenje i imenovanje upravljačkih struktura u 11 javnih preduzeća.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Javna preduzeća i njihovo poslovanje često su tema rasprava u Skupštini Kantona Sarajevo, a naročitu pažnju privlače preduzeća od kojih građani Sarajeva svakodnevno zavise. To su prije svega GRAS te preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK).

Upravo je o radu tih preduzeća u trenutnom sazivu Skupštine KS bilo najviše rasprave. Jedan nadzorni odbor ViK-a te direktor tog preduzeća su već smijenjeni, kompletan saziv novog Nadzornog odbora, još u toku procesa izbora direktora tog preduzeća je nedavno podnio ostavku.

Ko će voditi preduzeća i upravljati milionimaBurno je bilo i u GRAS-u gdje je za privremenog upravnika bio imenovan Haris Gušić, ali je u međuvremenu za direktora ponovo vraćen Avdo Vatrić. GRAS je jedan od najvećih poreskih dužnika državi, a građani se konstantno žale na neredovan prijevoz.

Skupština KS će tako 25. juna razmatrati odluke o potvrđivanju razrješenja predsjednika i članova skupština kantonalnih preduzeća Park, Pokop, Sarajevogas, Toplane-Sarajevo, Tržnice-pijace, Rad, Centar Skenderija, Poljoprivredno dobro Butmir, Sarajevo-šume, Veterinarska stanica, i ZOI '84.

Na sjednici će biti razmatrano i pitanje imenovanja novih članova tih preduzeća. U većini preduzeća radi se o isteku mandata. Ipak, odgovornost na Skupštini KS je izuzetno velika kada je poznato da rukovodstva javnih preduzeća upravljaju višemilionskim budžetima, a često tim istim preduzećima ne budu prihvaćeni ni izvještaji o radu.

Sposobni, a ne podobniTako Skupština KS nije prihvatila izvještaje o radu za 2016. godinu preduzećima ZOI '84, kao ni kantonalnoj televiziji. Ostaje da se vidi da li će članovi starih upravljačkih struktura možda ponovo dobiti povjerenje osnivača preduzeća, ili će po uzoru na promjene u ViK-u šansa biti data nekom novom kadru.

Podsjetimo, bivši premijer KS Elmedin Konaković pred kraj svog mandata tražio je da se u upravljačke strukture imenuje stručni kadar, umjesto stranačkog, a za prijedloge je tražio da dostavljaju Univerzitet u Sarajevu, Privredna komora i Udruženje poslodavaca.

S obzirom na to da je kao antikoruptivnu mjeru Vlada KS donijela odluku o formiranju Registra imenovanih osoba u organima uprave i službama KS, sve novoimenovane osobe u javnim preduzećima građani će moći provjeriti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: