BiH
0

Skupština KS nije usvojila izvještaje o radu pet institucija kulture

FENA
Skupština KS (Foto: Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Klix.ba)
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrali su danas izvještaje o radu i finansijskojm poslovanju za 2012. godinu 14 javnih ustanova iz oblasti kulture, a izvještaji za pet institucija nisu podržani.

Zastupnici nisu dali podršku izvještajima o radu "Sarajevo art", "Bosanski kulturni centar", "Collegium artisticum", "Historijski arhiv" i "Narodno pozorište".

Prihvaćeni su izvještaji o radu javnih ustanova: Muzej "Alija Izetbegović", "Biblioteka Sarajeva", "Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa", "Muzej Sarajeva", MESS - Međunarodni teatarski i filmski festival", "Sarajevski ratni teatar - SARTR", "Kamerni teatar '55", "Pozorište mladih" i "Sarajevska filharmonija".

Tokom rasprave o ovim izvještajima zastupnici su problematizirali uvjete u kojima institucije rade, ali i činjenicu da se izvještaji za prošlu godinu razmatraju krajem 2013. godine.

Ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić je u uvodnom izlaganju kazao da su ove institucije usprkos uvjetima u kojima rade, uspjele realizirati predviđene programe.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Izvještaj iz oblasti sporta za 2012. godinu.

Ministar Šarić je kazao da je sport u 2012. godini postigao značajne uspjehe, ali da u sportu, kao i svakoj drugoj djelatnosti postoji prostor za dalje napredovanje kako u organizacionom, tako i u rezultatskom smislu.

Iznio je podatak da su na nivou Kantona Sarajevo registrirane 504 organizacije u sportu i to u 55 različitih sportova, u udruženjima sporta i rekreacije za invalide i u institucionalnim organizacijama sporta, ali je činjenica da je određeni broj organizacija registriran, a ne organiziraju sportske aktivnosti.

Fudbal, košarka, karate, plivanje i planinarstvo imaju najveći broj registriranih organizacija u sportu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Kantona Sarajevo u KS-u je u 2012. godini živjelo 69.650 stanovnika uzrasta do 14 godina, a s obzirom na to da se u gotovo svim sportovima pioniri klasificiraju do 14 godine i upoređujući podatak da je u pionirskom uzrastu 11.950 sportista dobija se podatak da je svako šesto dijete toga uzrasta uključeno u sportske aktivnosti.

Ministar je kazao da je iz budžeta Kantona Sarajevo za programska sredstva u oblasti sporta za 2012. godinu izdvojeno 4.310.000 KM.

Predsjednik Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nedžad Fazlija ocijenio je da izdvojena sredstva ne odražavaju rezultate postignute u sportu jer su rezultati mnogo bolji, naglašavajući da njegova kritika nije upućena Kantonalnom ministarstvu kulture iz sporta koje se trudi održati nivo izdvajanja iz budžeta za sportske aktivnosti.