Sporan naziv
400

Skupština KS nije usvojila inicijativu o promjeni imena škole "Mustafa Busuladžić"

Piše: El. Lj.
Foto: N.G./Klix.ba
Foto: N.G./Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo nisu usvojili inicijativu u obliku prijedloga da se na sljedećoj sjednici raspravi o promjeni odluke o imenovanju Osnovne škole "Mustafa Busuladžić" koju je danas predložila Segmedina Srna-Bajramović.

Sa 16 glasova za promjenu imena škole "Mustafa Busuladžić", 8 protiv i 6 suzdržanih predsjednica Skupštine KS Ana Babić konstatovala je da inicijativa nije usvojena.

"Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić upravo je glasala 'suzdržana' na inicijativu da se razmatra izmjena naziva škole 'Mustafa Busuladžić' u Sarajevu te na taj način oborila mogućnost ponovnog razmatranja ovog sramnog naziva. Podsjećam, predsjedavajuća Babić teatralno je medijski najavljivala svoju podršku izmjeni naziva škole, a današnju je sjednicu provela u tvrdoglavoj borbi da ova tačka dnevnog reda ne bude razmatrana, da bi na kraju i javno oborila ovu inicijativu", reagirala je Sabina Ćudić.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj u oktobru 2016. godine prihvatila prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima nazove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji se nisu slagali s ovim prijedlogom.

Kritičari ističu kako je Busuladžić bio istaknuti saradnik ustaških okupatorskih snaga za vrijeme Drugog svjetskog rata, a njegovo se pisano mišljenje često poklapalo s ideologijom nacizma. Likvidiran je bez suđenja u Sarajevu 29. juna 1945. godine.

Također, priča je aktuelizirana nakon protestne note Izraela koja je upućena Ministarstvu vanjskih poslova BiH.