Hitna sjednica
26

Skupština KS danas razmatra sigurnosnu situaciju: Policija, sud i tužilaštvo priložit će izvještaje

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo održat će danas hitnu sjednicu na temu sigurnosne situacije u glavnom gradu. Riječ je o hitnoj sjednici, o temi koja je posljednjih mjeseci u fokusu, a koju su zakazali prije deset dana.
Prije deset dana kada je zasjedao Kolegij Skupštine KS, Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i policijski komesar Uprave policije KS Fatmir Hajdarević upoznali su članove Kolegija o aktuelnim događanjima i poduzetim mjerama u dijelu stanja sigurnosti i javnog reda i mira.

Također, predočene su bile i informacije o realizaciji zaključaka s posljednje održane tematske sjednice na temu sigurnosti u Kantonu Sarajevo.

Kako MUP i Uprava policije nisu jedini akteri u kreiranju sigurnosnog ambijenta, Kolegij je 19. marta zatražio od svih relevantnih organa i institucija da najkasnije u narednih sedam dana dostave cjelovite informacije o svojim aktivnostima, i to prema smjernicama i uputama koje je utvrdio Kolegij.

Kako bi se izbjegla manipulacija poluinfomacijama, u cilju sveobuhvatnog sagledavanja stanja sigurnosti, takve informacije prema Skupštini Kantona trebaju uputiti, pored MUP-a i Uprave policije, i Kantonalno tužilaštvo, Općinski i Kantonalni sud, Nezavisni odbor, Odbor za žalbe javnosti, Komisija za sigurnost SKS, te ministarstava iz resora osnovnog i visokog obrazovanja, pravde i uprave, saobraćaja i socijalne politike.

Kako je tada naglašeno, dostavljene informacije trebaju sadržavati i prijedloge aktivnosti i mjere kojima bi se prevenirale i otklonile sigurnosne prijetnje ili rizici na javni red i mir, a koji su u domenu njihove nadležnosti.

Tako će, na današnjoj sjednici koja je zakazana za deset sati, biti prezentirali materijali sačinjeni u skladu sa Zaključkom Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo i to:Informaciju o poduzetim aktivnostima Ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i planiranim projektima, Informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo-Uprave policije, Informaciju Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Informaciju Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Informaciju Kantonalnog tužilaštva.

Inače, hitna sjednica na temu sigurnosne situacije dolazi nakon niza događaja koji su se tokom ovog mjeseca događali u Sarajevu. Prvenstveno se to odnosi na pokušaje ubistva, paljevine, bacanje eksplozivnih naprava, pljačke i slično; također, sigurnosna situacija u Sarajevu nije "poljuljana" samo ovomjesečnim događajima, već se radi o nizu incidenata, ubistava, ranjavanja i nesreća koja su od početka ove godine postale gotovo svakodnevnica.

O ovoj temi se, gostujući u Klix Studiju, oglasio i resorni ministar Admir Katica koji je, kako je tada rekao, svjestan apsolutno svih dešavanja, ali je ujedno i dodao i to se ne može sva odgovornost prebaciti na policiju i organe reda.