Nastavak sjednice
27

Skupština KS danas o izvještajima javnih ustanova, TVSA će ipak prenositi sjednicu

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo će na današnjoj sjednici razmatrati izvještaje o poslovanju javnih ustanova među kojima su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Riječ je o nastavku 44. redovne sjednice koja je prekinuta 6. septembra na osmoj tački dnevnog reda. Kantonalni zastupnici danas bi se trebali očitovati o izvještajima iz oblasti zdravstva i komunalne privrede za prošlu godinu.

Riječ je o izvještajima o finansijskom poslovanju KCUS-a, Opće bolnice, Psihijatrijske bolnice, Apoteka Sarajevo, Doma zdravlja KS, Zavoda za bolesti ovisnosti, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za medicinu rada, Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Zavoda za sportsku medicinu, Zavoda za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a, Kamernog teatra '55, MESS-a, Muzeja Sarajeva, Centra za kulturu, Historijskog arhiva, Muzeja "Alija Izetbegović" te kantonalnih preduzeća Park, Rad, Pokop, Tržnice-pijace, Toplane i Sarajevogas.

Uoči nastavka sjednice opozicione političke stranke žestoko su kritikovale kantonalnu televiziju TVSA koja je ranije saopćila da neće prenositi nastavak ranije započete sjednice Skupštine Kantona Sarajevo jer želi poštovati preporuku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) zbog predizborne kampanje.

Naime, TVSA je uputila pitanje RAK-u da li je uredu da prenose sjednicu Skupštine KS u toku izborne kampanje. Iz RAK-a su im odgovorili da jeste, a u TVSA su rekli da su dobili odgovor koji im ne dozvoljava prijenos.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH poručeno je da takvo postupanje TVSA predstavlja neprofesionalan i neodgovoran pristup vlastitim građanima.

"Televizija nije servis SDA, nego javni servis, a rad skupštine mora biti javan, građani su nas birali i oni nas plaćaju te stoga imaju apsolutno pravo da budu aktivni sudionici svih procesa u skupštini koji se tiču njih i njihovih životnih problema. Iako smo od početka jasno govorili, sada se i nedvosmisleno potvrdilo da je jedini cilj vlasti sakriti izvještaje o medijskim spektakularnim, a suštinski promašenim reformama", reagovali su iz SDP-a.

Predsjednik Naše stranke i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović kazao je na konferenciji za medije da se neprenošenjem sjednice žele prikriti informacije koje će biti iznesene u nastavku 44. radne sjednice u utorak.

"Prenošenje sjednica Skupštine Kantona Sarajevo ne predstavlja favoriziranje nijednog političkog subjekta. Ovo je jasno i iz dopisa koji je RAK uputio Televiziji Sarajevo. RAK zahtijeva samo nepristrasno izvještavanje u predizbornom periodu, što se ispunjava upravo prenošenjem sjednice. Ujedno, time se ispunjava i zakonska obaveza koju Televizija Sarajevo kao javni emiter ima", rekao je Kojović.

Nakon kritika opozicionih političkih stranaka rukovodstvo TVSA promijenilo je odluku tako da će građani imati priliku u 10:00 sati pratiti nastavak sjednice Skupštine KS na programu ove televizije.

Početak sjednice zakazan je u 10:00 sati, a dnevni red možete pogledati ovdje.