{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Skupština KS-a usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu

F
24.10.2011. u 11:35
0
2
Skupština KS-a usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu
0
Skupština KS-a usvojila Zakon o javno-privatnom partnerstvu
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo usvojili su danas s 22 glasa ZA i devet glasova protiv Zakon o javno-privatnom partnerstvu čijim donošenjem će, kako je kazao ministar privrede KS-a Rusmir Sendić, biti stvoreni bolji uvjeti za razvoj kantona.
Ministar Sendić kazao je i da će donošenjem ovog zakona imati korist i građani KS-a, jer su ciljevi ovog zakona rast životnog standarada u KS-u, povećanje egzistencijalnih uvjeta, unapređenje konkurentnosti kantona te politički i ekonomski razvoj javnog i privatnog sektora.

"Ovim zakonom će biti aktiviran privatni kapital te omogućeno dodatno finansiranje i jačanje budžeta u KS-u. Osnov zakona je da se u potpunosti stvori transparentnost javnog sektora i omogući investiranje te stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u KS-u", pojasnio je Sendić.

Zastupnik Naser Nabil, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, upitao je ministra Sendića koliko će se sredstava prikupiti na osnovu ovog zakona, a Sendić je kazao da za sada ne može dati tačnu cifru, ali je naglasio da će ovim zakonom biti omogućen ambijent za strana ulaganja te otvaranje novih radnih mjesta.

Zastupnici su danas jednoglasno usvojili Zakon o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina u KS-u, za koji je ministrica pravde Dijana Tabori kazala da je usklađen s Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope, kao i Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima i drugim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović problematizirao je zakonsku odredbu u kojoj stoji da se zastupljenost u Skupštini KS-a osigurava pripadnicima nacionalnih manjina prema Izbornom zakonu BiH, podrazumijevajući pravo pripadnika nacionalne manjine da može biti imenovan na sve funkcije u organima vlasti Kantona.

"Da li znate da ćete ovom odredbom otvoriti mogućnost da svi pripadnici nacionalnih manjina tuže ovaj kanton, jer prema izbornom zakonu još nije omogućeno pripadnicima nacionih manjina da se kandidiraju za sve funkcije u kantonu", upitao je Kojović, a ministrica Tabori je kazala da ne može takve stvari prejudicirati te da će se ovaj član zakona implementirati nakon izmjena Izbornog zakona BiH.

Zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hanka Vajzović upitala je da li će, ukoliko u nekom razredu u školama postoji trećina učenika koji pripadaju nacionalnoj manjini, osigurati se nastava na njihovom jeziku, a ministrica je odgovorila da je to riješeno tumačima tog jezika.

Sjednica je u toku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: